vrijdag 20 december 2013

Ruth Ozeki: Een Tijdelijke Vertelling

Boek: Ruth Ozeki - Een tijdelijke vertelling


In de Nederlandse vertaling valt de dubbele betekenis van de titel weg. In het Engels heet het boek: A Tale for the Time Being, waar Time Being ook staat voor Tijdswezen, een wezen dat in de tijd leeft.

Een vrouw op een eiland in Canada vindt dagboekaantekeningen van een Japans tienermeisje. Afwisselend lees je hoofdstukken over Ruth (de Canadese) en Nao  (de Japanse)
Vooral in het begin is het verhaal van Nao veel boeiender dan dat van Ruth zodat de hoofdstukken over haar door mij als storend werden ervaren, want ik wilde verder met Nao. Later wordt ook het verhaal van Ruth wat boeiender, al blijven de hoofdstukken over Nao beter te lezen en ook veel leuker geschreven, in dagboekvorm door de ogen van een Japans tienermeisje.


 Het verhaal van Nao is zeer aangrijpend. Omdat ze een tijd in de VS heeft gewoond wordt ze zwaar gepest door haar klasgenoten op de middelbare school. Haar vader is ontslagen in de VS, teruggekeerd naar Japan en suïcidaal. Ook Nao wil een eind aan haar leven maken en in haar dagboek vertelt ze aan een denkbeeldig iemand over haar leven. Een belangrijke persoon in het verhaal is ook nog de overgrootmoeder Jiko, die honderdvier jaar oud is, een boeddhistische non die in een tweevrouwsklooster leeft, waar Nao ook een tijdje gaat logeren en aan wier wijsheid ze zich laaft.(ook de schrijfster is een boeddhistische priester)
Een andere belangrijke persoon in het verhaal van Nao is een grootvader van Nao, de zoon van Jiko, die in de oorlog een kamikazevlucht moest uitvoeren en ook zijn verhaal is bijzonder aangrijpend, en hij heeft veel wreedheden moeten ondergaan. Nao vindt zijn geheime dagboekaantekeningen. 

Het verhaal van Ruth is gebaseerd op haar eigen leven. Ze is deels Japans. haar man Oliver wordt in het boek ook zo genoemd en ook zij leeft vaak op een afgelegen eiland in Canada.

Het boek is heel filosofisch. Enerzijds gaat het steeds over de zenboeddhistische levensbeschouwing. vooral ook over de opvattingen van de tijd, en ook de westerse filosofie en de quantummechanica komen aan bod.

Het heeft bij mij wel honderd bladzijden geduurd voor ik er een beetje inkwam, toen was ik een tijd geboeid, maar op het einde werd het me iets te surrealistisch. Ruth kan niet verder lezen, want de bladzijden zijn leeg, maar even later kan ze toch weer verder lezen. Ook de dromen van Ruth hebben invloed op het verhaal.

Hoe het nu afloopt met Nao laat Ruth een beetje in het midden, hoewel er wel aanwijzingen zijn dat het vele jaren later is en helemaal goed is gekomen met de vader en de dochter. Toch is er twijfel.

Ik heb dit boek in de papieren versie gelezen en vond het een onprettig lettertype, bovendien erg klein geschreven. Dan zijn er brieven, die in nòg kleiner lettertype zijn geschreven en veel noten (uitleg van de vele Japanse termen die Nao gebruikt) die achterin het boek staan, dus dat is erg storend. Een klein stukje heb ik in het Engels gelezen op mijn e-reader en dan kun je makkelijker doortikken naar de noten, maar was de terugfunctie vaak weer verdwenen, dus dat was ook al erg onhandig.

Op de site van Ruth Ozeki staat een mooie trailer van het boek. Aanbevolen.

Geen gemakkelijk boek, wel de moeite waard.

vrijdag 13 december 2013

Doctor Who: The Seeds of Death

Doctor Who (classic)  605 The Seeds of Death

Een in zijn geheel bewaard gebleven aflevering, dus dat was op zich al genieten.
Het begin van een aflevering is eigenlijk altijd wel interessant. Wat is er aan de hand? We beginnen niet bij de doctor en de Tardis, maar T-Mat Travel, een organisatie die al het transport over de hele wereld via dematerialisatie en materialisatie regelt. De hoofdbasis is op de maan. Kelly, de strenge maar kundige hotemetoot-mevrouw zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt.
 Het valt mij altijd op dat er (op de companions na) veel oudere mensen spelen itt tegenwoordig waarin acteur liefst jong en sexy zijn. (hoewel dat in Engeland vaak nog steeds minder is in series)

In het eerste deeltje van de aflevering zien we de bozeriken nog niet, we horen ze des te meer sissen en hijgerig ademhalen, want het blijkt hier om de Ice Warriors te gaan.  Ze vallen de maanbasis binnen en dwingen de mensen daar te doen wat zij willen. Dat levert al gauw een aantal doden op, maar één man gehoorzaamt en volgt hun bevelen op en stuurt via T-Mat zaden op naar verschillende grote steden, die de zuurstof zullen gaan verwijderen. Exit mensen, enter Ice-Warriors.
Intussen zijn de doctor met companions gearriveerd in het museum van een oude raketgeleerde, wiens uitvindingen niet meer nodig zijn sinds T-Mat alles met het grootste gemak en onmiddellijk transporteert. De raketgeleerde is afgedankt, maar nu ineens weer heel hard nodig sinds T-Mat niet meer functioneert. De doctor helpt hem een handje en ze bieden zich aan met de raket naar de maan te vliegen wat een aantal verrukkelijke beelden oplevert. Met een raket naar de maan, dat spreekt wel tot de verbeelding in hetzelfde jaar dat de eerste bemande raket naar de maan vloog (1969), al duurde het nog net een paar maanden voor Armstrong voor het eerst voet op de maan zette. Niks geen drietrapsraketten en ruimtepakken, het gaat hier allemaal wat eenvoudiger, maar uiteindelijk komen ze toch op de maan terecht.
Dan zien we in het derde deeltje hoe de doctor achtervolgd wordt door een Ice Warrior en dat is zo komisch dat het me aan Charlie Chaplin deed denken, helemaal met die muziek erbij, die in deze aflevering volop en sfeerverhogend aanwezig is. De doctor overtreft zichzelf en wordt alsmaar leuker, nu zijn einde nadert (snif)

De Ice Warriors willen hem de ruimte inschieten, maar dat lukt op een of andere manier niet. Dan is hij een hele tijd weg en later zien we hem ineens bewusteloos in een ruimte liggen. Hoe hij daar gekomen is ben ik even kwijt.

Een bijzondere figuur in het geheel is Fewsham, de man die de zaden naar de aarde stuurt en doodsbang is voor zijn leven, maar op het laatste moment toch nog de Ice Warriors weet te misleiden en alsnog wordt gedood.

En dan de zaden die zich over de aarde op het noordelijk halfrond verspreiden. Een mooi gezicht, al dat schuim, zeker als de doctor er bijna in omkomt.
Het is heel apart spul want er vormen zich steeds kleine ballonnetjes die ontploffen. Het is organisch spul maar de doctor ontdekt dat het heel eenvoudig te vernietigen is, nl met water. Het hoeft dus alleen nog te gaan regenen.
De Ice Warriors worden met twee hoogtezonnen vernietigd en uiteindelijk komt alles weer goed.

Ik vond het een van de betere afleveringen. Steeds spannend, behalve tegen het einde, maar dat is misschien omdat je toch wel weet dat het goed afloopt.