zaterdag 22 maart 2014

Osama Tezuka: Boeddha deel 3: Devadatta

Osama Tezuka: Boeddha deel 3: Devadatta

Siddharta onmoet een andere monnik Dhepa, met wie hij samen optrekt en die hem begeleidt bij zijn beproevingen. Deze monnik denkt niet misselijk over beproevingen, want heeft zichzelf een oog uitgebrand om de geest te reinigen. Siddharta vindt het maar niks. Ze krijgen ook nog een boosaardig jongetje met een voortdurende snottebel (ik geloof niet dat hij ooit zonder snottebel getekend wordt) mee op sleeptouw, maar deze Assaji zal later een bijzondere rol gaan vervullen.

Een groot deel van het boek wordt ingenomen door de avonturen van Devadatta in zijn jeugd. Hij is wreed behandeld, hij keert de mensenwereld de rug toe en spreekt niet meer. Hij laat zich opvoeden door wolven en komt later terecht bij de beestmens Naradatta, waar hij leert: de zwakken sterven, de sterken overleven. Naradatta stuurt hem toch weer terug naar de mensenwereld, waarna hij terechtkomt bij een heks, die hem uitbuit bij haar pogingen wraak te nemen op de vrouw van haar vroegere geliefde. Van haar leert hij dat geld macht geeft. De heks sterft op een vreselijke manier en Devadatta besluit dat als hij mens moet worden hij sterk en rijk wil worden.

Na dit hoofdstuk komen we weer terug bij Siddharta en Dhepa en het snotjongetje, die zo ziek is dat hij even in het dodenrijk verblijft en te horen krijgt dat hij nog maar tien jaar te leven heeft. Siddharta weet hem te genezen en al spoedig blijkt dat hij voorspellende gaven heeft meegekregen.

Siddharta wordt op talloze manieren beproefd en verleid, maar hij is vastbesloten. Hij is op weg naar verlichting en op het einde van het boek vinden we hem mediterend op een berg. Erg mooi!

Het verhaal staat stijf van de gewelddadigheden, dat alles in contrast met Siddharta en zijn keuze. Ook een bijzonder contrast is dat dit zo verheven verhaal over de Boeddha in een uiterst volkse taal wordt beschreven en net als in de andere delen vol zit met eigentijdse grapjes. (pensioen, alimentatie, gouden handdruk)

Ik heb weer zeer genoten van dit boek, ik moest mezelf inhouden om niet te snel over de tekeningen te gaan omdat het verhaal zo spannend is en je van het ene avontuur in het andere tuimelt. Dus nog een keer lezen maar in afwachting van het volgende deel.

vrijdag 14 maart 2014

Donna Tartt: Het Puttertje

Donna Tartt: Het Puttertje (The Goldfinch)

Normaal gesproken zou ik niet zo snel aan zo'n dikke roman beginnen, maar nu hij op mijn e-reader stond en ik niet goed kon inschatten hoe dik hij eigenlijk was heb ik me laten verleiden door de eerste pagina's en liet ik me het verhaal inzuigen.

Daarna wil je alsmaar verder lezen. De verteller Theo Decker neemt je mee terug naar wat hij op dertienjarige leeftijd meemaakte, toen zijn moeder nog leefde en hij een bomaanslag meemaakt in een museum. Het overlijden van zijn moeder daarbij, zijn posttraumatische stressstoornis en het bezit van het schilderij het Puttertje zullen de rest van zijn verder beschreven leven bepalen. Zijn eenzaamheid en zijn vriendschap met Boris, de Oekraïner die hem de zelfkant van het leven zal invoeren. Jaren in New York wisselen af met jaren in Las Vegas, maar het boek begint en eindigt in Amsterdam (de epiloog niet meegerekend)

Spannende stukken met heel veel vaart geschreven, worden afgewisseld met meer beschouwende stukken over leven (en overleven) en het lot en de dood en vooral over de betekenis van kunst en de troost die je daaruit kunt putten. Maar het wel en wee van Theo Decker, die je dus als dertienjarige van binnenuit leert kennen gaat je ter harte, dus lees je ook de soms te lang durende stukken dapper door. En zijn vele zieke en zombie-achtige dagen met veel kotsen. Je zou eens moeten tellen hoe vaak het woord 'kotsen' in dit boek voorkomt. Dat is soms wel een beetje om van te kotsen, maar het boek zit ook vol met onverwachte en verrassende wendingen, die de langdradigheid dan weer totaal verbreken.

De beschouwingen op het eind van het boek, als het eigenlijke verhaal voorbij is, hadden voor mij niet gehoeven of hadden minstens een heel stuk korter gemogen. Ik heb liever dat het verhaal voor zichzelf spreekt En soms bekroop me sowieso het gevoel dat het allemaal wel erg uitgebreid beschreven wordt. Donna Tartt is beslist geen minimalist ;) Toch heb ik het met plezier gelezen en met de hoofdpersoon meegeleefd.

Het plan is haar alom geprezen debuutroman (de Verborgen Geschiedenis) te gaan lezen. Ik ben benieuwd.