dinsdag 7 juni 2011

Game of Thrones: Pointy End

serie Game of Thrones 1x08 Pointy End. Omdat ik deze aflevering in de nieuwsgroep (usenet) heb besproken zal ik dit integraal hier overnemen, anders wordt het zo dubbelop.

Afl. 1x08 Pointy End dus

Wat een geweldige aflevering weer. Al ging het allemaal nogal snel en samengebald tov het boek. Ik zal onderaan nog wat meer vergelijken met het boek.

De intro vind ik elke keer zo mooi, zowel beelden als muziek, dat ik door blijf kijken terwijl ik hem eigenlijk nog had willen bewaren tot vanavond.

We zien de mannen van Ned afgeslacht worden. Intussen is Arya nog druk bezig met haar pointy lessen van meester Syrio. Dan komen de Lannister-bewakers binnen om Arya mee te nemen. Syrio weet er nog een paar koud te maken met zijn houten oefenzwaard, maar dan breekt dat houten ding en is hij vrij machteloos. We mogen raden wat er met hem gebeurt, ze laten het niet zien. Arya weet weg te komen, maar eerst doorrijgt ze nog de staljongen met haar zwaard, haar eerste moord en ze is er nogal ontdaan van, maar gelukkig weet ze een weg naar buiten nog van de vorige keer.

Ook Sansa wordt opgehaald en Cersei dwingt haar tot het schrijven van een aantal brieven naar haar familie, dat ze naar King's Landing moeten komen om voor de nieuwe koning te buigen.

Bij de muur gebeurt ook van alles. Het belangrijkste is dat een dode (Othor) weer tot leven komt (kijk daar hebben we de fantasy, of eigenlijk is het meer een horror-thema) en stevig in de aanval gaat. Het was ook al zo vreemd dat deze doden helemaal geen lijkengeur hadden. Jon redt Mormont's leven en krijgt als dank een geweldig zwaard. Hij heeft Othor nu echt weten te doden door hem te verbranden. Dat schijnt bij deze ondoden dè methode te zijn. Je moet het maar weten.

Als Robb op Winterfell hoort dat de koning dood is en zijn vader gevangen, verzamelt hij alle mannen en trekt ten strijde. Bran wil mee maar er moet toch altijd een Stark op Winterfell blijven en hij moet op zijn broertje passen. We zien hem ook nog even in het bos bidden tot de oude goden om zijn vader en broer te sparen. Osha, het gevangen genomen hoertje, zegt dat zijn gebeden worden verhoord, maar alleen als Robb naar het noorden reist waar de oude goden macht hebben. Wat is daar in het noorden? Erger dan reuzen. Doelt ze op de White Walkers?

In het kamp krijgt Robb zijn moeder op bezoek die hem nog wat verstandige aanwijzingen geeft, want dat heeft de onervaren en onstuimige Robb wel nodig.

Tyrion haalt het tot het kamp van vader Tywin en neemt al kwinkslagen makend nog wat wilde mannen mee die hem naar het leven stonden maar die hij uiteindelijk aan zich weet te binden. Steeds weer een genot om hem te horen spreken.

Sansa houdt een vurig pleidooi voor Cersei en Joffrey om haar vader te redden en vergiffenis te schenken. Ze zijn wel enigszins gevoelig voor haar woorden, zo lijkt het. Maar ze zullen er wel snode plannen bij hebben.
Ser Barristan wordt ontslagen van de koningsgarde, eigenlijk een taak voor het leven, maar Cersei lapt dit soort dingen aan haar laars. Barristan legt zijn wapentuig af en beent naar buiten, zegt dat hij zal sterven als een ridder.

Eddard zit opgesloten in zijn kerker en wordt bezocht door Varys, die hem fijntjes uitlegt dat hij het zelf is die de koning om zeep heeft geholpen, omdat hij Cersei zo nodig moest vertellen van het geheim. Koning Robert is dus gewoon vergiftigd. Snij me dan maar de keel door, zet Ned. Maar dat is Varys voorlopig niet van plan.

Oja ik vergeet nog helemaal het kamp van Drogo en zijn mannen. Ze slachten mensen af in een dorp (op weg naar de troon schijnt dit hun in de weg te staan), de vrouwen worden bestegen, Dany kan het niet aanzien en sommeert de mannen te stoppen. Een paar vrouwen weet ze te redden en worden haar slavinnen. Een van de vrouwen verzorgt de wonden van Drogo, die weer een pracht van een spektakel van trots en machtsvertoon weet te maken.

Ben ik nog wat vergeten?

================================================================
Voor wie wil weten waar het in het boek anders gaat een paar dingen:

Ik heb toevallig net een aantal van deze scènes gelezen en in het boek is het allemaal nog veel heftiger. Met name de verkrachtingen van de Drogo-mannen zijn verschrikkelijk. Ook de ondode die met Robb vecht is een bloedstollend verhaal. De ondode is bijna niet klein te krijgen en soms is er een afgehakte hand die gewoon maar doorvecht.
Het verblijf in de kerker is ook veel beeldender. Het is er pikkedonker en Ned kan dag en nacht, droom en werkelijkheid niet meer uit elkaar houden. De wachters komen hem soms water brengen, geen eten.
Na de gevangenneming van Ned duurt het trouwens heel lang voor er weer een hoofdstuk aan hem gewijd wordt zodat je lang in het duister tast over zijn lot.
In het boek is het duidelijk dat Syrio aan zijn eind komt. Als ser Barristan naar buiten loopt na zijn ontslag, maakt Joffrey nog een opmerking dat hij een verrader zou kunnen worden en wordt er gezegd dat hij levend niet ver zal komen.
Als Bran in het godenwoud is, komt Hodor plotseling poedelnaakt uit de struiken vandaan (in de serie), maar dat is natuurlijk omdat hij Bran heen en terug heeft gedragen.
Verder is de volgorde in het boek nogal flink anders, niettemin is het erg leuk om de scènes verfilmd te zien die je net gelezen hebt.

-- Ninia

"The White Walkers sleep beneath the ice for thousands of years and when they wake up..........I hope the Wall is high enough" (Sam)
 




1 opmerking:

  1. Dapper dat je dat hebt durven schrijven. Ik zelf ben te bang om ongewild te spoilen omdat ik het boek net gelezen heb. Goed dat jij je er niet door laat tegenhouden. Sterke bespreking.

    BeantwoordenVerwijderen