vrijdag 5 oktober 2012

doctor Who: The Daleks' Masterplan

doctor Who: The Daleks' Masterplan

Een twaalfdelige aflevering waarvan er maar een paar bewaard gebleven zijn, dus heel veel recons kijken. Ik zag er tegenop, maar het is me alleszins meegevallen. Ook de recons zitten nog vol verrassingen met toch nog stukjes bewegend beeld en knipperende Daleks, veel zorg aan besteed.

Ook het verhaal zit vol verrassingen. We hebben al een voorproefje gehad van de planeet Kembel met de Vargaplanten: Mission to the Unknown, dus we hadden al wat informatie.

Veel planeten passeren de revue en er is ook nog een kerstaflevering tussendoor, die erg grappig is. Wel bijzonder in een verder groots drama want de Daleks willen met behulp van een tijdvernietiger het hele universum overnemen. Ze worden daarbij geholpen door een stel 'bondgenoten' uit verschillende sterrenstelsels, een zeer bont geheel, een lust voor het oog, fijn dat we ze in één deeltje nog zien bewegen richting vergadertafel, want dat is bijna een dans. Vooral de bondgenoot met de noppen op het lijf trekt de aandacht en verzet zich op het eind tegen Mavic Chen die gedurende de aflevering alsmaar machtswellustiger wordt en geen enkele angst voor de Daleks toont.


 Dat er op het eind van de aflevering geen sprake kan zijn van bondgenootschap en dat ze alle gevangen worden genomen en achtergelaten door de Daleks op Kembel behoeft geen betoog. Leer mij de Daleks kennen. Die zien iedere niet-Dalek als hostile. Zelfs de muizen moeten worden vernietigd, want "they might be hostile".

De verrassende terugkeer van de Monk ( The Time Meddler) zorgt in deze aflevering ook nog voor een komische noot. Zowel de doctor als de Monk hebben er veel plezier in elkaar dwars te zitten. De Monk gaan we vast nog vaker terugzien.


 Er vallen heel wat doden in deze aflevering, vele Egyptenaren, maar ook twee nieuwe companions, niet mis voor één aflevering. De dood van Katarina zorgt wel voor een mooi beeld van een in de ruimte zwevend lichaam, de dood van Sara is minder heroïsch. Ze heeft niet naar de dokter geluisterd en onder invloed van de Time Destructor veroudert ze snel en valt zo'n beetje uit elkaar. Een beetje heroïsch was ze toch wel omdat ze de dokter wilde redden.


Op het laatste moment wordt de doctor gered door Steven. Dat zag er ondanks de recon spannend uit, het was sowieso een spannend laatste deel. Even dacht ik dat het tot een regeneratie zou leiden, maar gelukkig is dat nog niet het geval, want van mij mag hij nog wel even blijven.  Zeker met die hoed op, wat hem ineens een stuk jonger en joyeuzer maakte. Grappig wat zo'n hoed kan doen.


Het was een interessante aflevering, ook omdat we even het embryo van een Dalek te zien kregen. Een soort weekdier? Over het ontstaan van de Daleks weten we tot nu toe niets. Hopelijk gaan we dat nog te weten komen.

3 opmerkingen:

  1. Mij is het ook alleszins meegevallen. Het verhaal was zo leuk dat voor een deel het niet eens opviel dat de beelden niet bewogen. En als ze dan opeens even in actie kwamen dan was dat heel verrassend.

    Ik vond het zo mooi dat Katarina maar bleef geloven dat ze in het limbo was dus in de fase tussen leven en dood. Een companion van korte duur maar wel eentje die mij altijd is bijgebleven. Net zoals Sara Kingdom maar dat komt ook omdat zij in audio's nog wel eens een rol heeft gespeeld.

    Steven wordt op een geven moment door de Doctor op zijn nummer gezet dat hij niet zo veel vragen moet stellen maar hoort te luisteren naar wat de Doctor te vertellen heeft, net zoals Katarina doet. Oh, oh, wat een kwast is die Doctor toch.
    Even later zegt dat Doctor dat hij er niet op uit is om te doden en dat ook nooit zijn intentie ie geweest. Nou, wij trouwe kijkers weten wel beter en zien de steen nog in zijn handen gloeien waarmee hij een holbewoner de hersenen mee in had willen slaan. Jaja, de Doctor heeft toch ook wel een ontwikkeling doorgemaakt.

    Ook al is de Doctor nu een fan van het leven geworden toch sterven er nogal wat. Waaronder Bret die de broer (!) van Sara Kingdom blijkt te zijn. Er wordt maar amper gerefereerd aan dit familiedrama. Leuk weetje is dat Bret wordt gespeeld door Nicholas Courtney die later de Brigadier zal spelen en met bijna alle Doctors avonteren zal beleven.

    De verschillende wezens uit verschillende melkwegstelsel zien er niet alleen verschillend uit maar ze bewegen ook nog eens op hun eigen manier. Wonderlijk dat nu juist dat bewaard is gebleven. Bijna had het niet anders gekund. Erg leuk dat we dat nog kunnen zien.

    Dat kerstverhaal was wel heel apart tussendoor. Ik kreeg er bijna de slappe lach van zo grappig en absurd als het was.
    En wat dacht je van die cricketwedstrijd die werd becommentarieerd op zijn op en top Engels. Er gebeurde de mafste dingen en niets dat de commentatoren kon bewegen om iets uit te roepen van verbijstering. Erg lollig ook.
    Dat de Meddling Monk daarbij in de buurt is, is dan ook niet vreemd. Met hem weet je sowieso dat het gniffelen en grijnzen wordt.

    De vele verschillende decors gaven mij het gevoel dat de BBC wat meer geld heeft willen en kunnen uittrekken voor deze inmiddels populaire familieserie.

    Het einde was helemaal geweldig met die psychedelische geluiden en beelden bij het versnellen van de tijd. Een wonder dat de Doctor er nog zo goed van af is gekomen.

    Dat wat je als een embryo van een Dalek beschrijft is geen embryo maar de kern van de Dalek zelf. Hoe dat verder zit, kom je zeker nog te weten maar daar heb je nog wel heel wat seizoen om te kijken voordat je zover bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben wel erg benieuwd naar de mythologie van de Daleks. Dat vraagt dus nog heel veel geduld van mij begrijp ik. Ze moesten het waarschijnlijk zelf ook nog verzinnen op dit moment :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahahaha, niet zo doordenken. Beleven en genieten, dat is alles wat je nodig hebt voor Doctor Who. :-)

    BeantwoordenVerwijderen