zaterdag 12 januari 2013

Doctor Who (1963) The Tenth Planet

Doctor Who (1963) seizoen 4 afl. 2: The Tenth Planet

Wat mij opviel: we beginnen niet bij de doctor in de Tardis, zoals meestal, maar bij de lancering van een bemande raket (Zeus 4) en het vluchtleidingsstation op Antarctica. Pas daarna zien we de Tardis in het zuidpoolijs landen, maar ze worden al gauw ontdekt en meegenomen naar beneden het station in en ondervraagd. Daar horen ze van de Tiende Planeet die plotseling is opgedoken tussen Mars en Venus. De doctor weet alles van deze planeet en wie er wonen, maar ze worden erg argwanend bejegend en niet geloofd. Hoe kan die oude man daar iets over weten...?

Maar al spoedig worden de voorspellingen van de doctor bewaarheid en daar komen ze aanlopen door de sneeuw: de Cybermen. Ze zien er geweldig uit, veel leuker dan de latere Cybermen en hun manier van praten is ook zeer de moeite waard. Alle klinkers worden heel lang gerekt en zijn een beetje zingend. Ik hoor nu ook voor het eerst dat ze eigenlijk van de mensen afstammen en langzaam maar zeker zwakke lichaamsdelen hebben vervangen door cyberspul en ook hun emoties zijn verwijderd (Cyberman to Polly: I don't understand,  There are people dying all over your world yet you do not care about them)


                        
De planeet van de cybermen Mondas, een spiegelplaneet van de aarde en ook nog eens ondersteboven. is aan het eind van haar krachten dus hebben ze besloten de energie aan de aarde te onttrekken. De Cybermen verzekeren de mensen van het ruimteschip dat ze niet bang hoeven te zijn voor hun leven, want dat ze meegenomen zullen worden naar Mondas om daar ook als cybermen te leven. De mensen hebben daar niet zo'n trek in en ook willen ze planeet Aarde niet missen.

Dan is er nog de generaal Cutler die een Z-bom op Mondas wil afschieten, ongeacht de consequenties voor de aarde. Hij denkt alleen aan zijn zoon die als vrijwilliger de ruimte is ingeschoten en waarschijnlijk gered zal worden. Erg vervelende man die Cutler, gaat tegen zijn superieuren in en duldt geen tegenspraak in zijn plannen.
 De doctor raakt bewusteloos en wordt naar zijn hut gebracht. Aan het eind van het laatste deeltje zal hij regeneren in de tweede doctor, maar laat nou net dat laatste deeltje verloren zijn gegaan op een paar stukjes na.

Hoewel ik erg enthousiast begon aan deze aflevering (leuk dat het in de toekomst speelde, al is deze toekomst voor ons alweer verleden) en ook erg benieuwd was naar deze regeneratie was ik erg teleurgesteld dat we dit niet live te zien kregen en sowieso ook over de hele manier waarop deze eerste doctor min of meer roemloos ten onder gaat. Hij speelt maar kort een rol in zijn laatste aflevering. In deeltje 3 komt hij zelfs helemaal niet voor. Ik ben benieuwd of daarover nog wat in de grote doctor-whobijbel staat. In deeltje 4 protesteert hij nog even tegen de bom, maar hij wordt door Cutler beschuldigd van de dood van zijn zoon. Dan weet hij nog tijd te rekken en wat te onderhandelen met de cybermen, wat uiteindelijk in een goede afloop resulteert. De planeet smelt en valt in stukjes uiteen en op dat moment gebeurt hetzelfde met de cybermen, die zonder de planeet niet kunnen leven.

Als de cybermen dood zijn weet hij niet hoe snel hij naar de Tardis moet komen, want hij voelt dat het niet goed met hem gaat. We horen het geluid van de Tardis en zien (half live half met beeldjes?) hoe de doctor regenereert. Dit is dan de cliffhanger voor de volgende aflevering, dus we zien niet meer hoe Ben en Polly hierop reageren. Helaas is de volgende aflevering ook weer een recon. Wat een pech!

9 opmerkingen:

  1. Even wat eerste opmerkingen (misschien later nog wat meer):
    Voor het allereerste de Cybermen! En ja, wat zien ze er geweldig uit. Ook ik ben veel meer fan van die eerdere Cybermen dan die we nu voorgeschoteld krijgen. Wel heb ik moeite met die stem. Al viel die me nu nog wel mee. Misschien wordt dat later erger.
    Ben schiet een Cyberman neer en is daar nogal van ondersteboven. Als hij bij de marine is dan zou ik toch verwachten dat hij wat meer gewend was. Aan de andere kant wel leuk dat hij zo'n gevoelig iemand is. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de Cybermen.
    Jij merkt ook al op dat dit in toekomst afspeelt en voor ons alweer verleden tijd is. Dat maakt het wel heel apart. Ze verraden het jaren zestig gehalte wel heel erg door vooral de kapsels. Ze konden natuurlijk niet weten hoe we in de jaren tachtig erbij zouden lopen maar dit was wel heel erg alsof er niets zou veranderen.
    Dat de Doctor in deel drie zo onherkenbaar wordt gehouden, is dacht ik inderdaad omdat ze hem al aan het wegwerken waren of omdat hij zo'n slechte gezondheid had. Het is in ieder geval een nogal roemloze neergang. En dat terwijl William Hartnell de Doctor toch groot heeft gemaakt als zijnde de eerste Doctor. Heel verdrietig.
    Ik ga nog even wat er over lezen en kom hier misschien nog wel even terug als me nog iets opvalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan zo direct geen informatie vinden over Wiliam Hartnell zijn afscheid. Wel dat er veel tegenstrijdige informatie over hem bestaat en dat begint al bij zijn geboortejaar en -plaats. Een mysterieuze man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jammer, ik hou altijd wel van wat achtergrondinfo over de acteurs met betrekking tot de serie. Ze waren daar kennelijk niet scheutig mee, Star Trek Encyclopedie is daar beter in.

      Verwijderen
  3. Een planeet tussen Mars en Venus? Dat zat toch een planeetje? Hoe heet ie ookalweer...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap alzo niet hoe ze aan de tiende planeet komen. Er waren er toch maar zeven? Toen nog met Pluto erbij acht?

      Verwijderen
    2. bedoel je deze? http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/20345811/__Planetoide_vernoemd_naar_Cruijff__.html

      Verwijderen
  4. Zeven planeten? Naar mijn weten zijn het er negen en dat is met Pluto erbij. O wacht, je vergeet de Aarde zelf mee te tellen.
    Er is nog even sprake geweest van een tiende en die werd Xena genoemd. Geen idee wat daar nu mee gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen