zaterdag 2 februari 2013

Doctor Who: The Underwater Menace

Doctor Who (classic)  4x05 The Underwater Menace

 Eindelijk dan mogen we de tweede doctor een keer zien bewegen. Deeltje 3 is bewaard gebleven en dat is misschien ook nog wel het leukste deeltje van de vier omdat we hier de vismensen weer zo prachtig zien bewegen in hun viskostuum. We hebben dat een keer eerder gezien die zwevende mensen aan touwtjes. (misschien wel in seizoen 1) Daar zijn ze goed in bij doctor Who. Waar ze niet goed in zijn en wat ze maar niet onder de knie krijgen zijn de vechtscènes. Ook dat wordt in deel 3 vertoond. De gekke professor Zaroff houdt Polly als gijzelaar vast, maar dan is ze plotseling weer vrij en hoe is volkomen raadselachtig. Het is een ge-heen en weer van heb ik jou daar. Er is ook een soort marktscène, die erg leuk is, ook door de muziek, en die gelukkigerwijze ook in het bewegende deeltje valt.

De gekke professor Zaroff is wel erg karikaturaal. Hij wil het verdronken Atlantis (want daar bevinden wij ons) doen stijgen, maar tegelijkertijd de hele aarde inclusief bewoners opblazen. Doorgedraaide geleerden, daar houden ze ook van bij doctor Who.
 Jamie is leuk, Polly was een beetje irritant in deze aflevering. Wel was ze bijna in een vismens geopereerd, wat zou betekenen dat je alleen nog in het water kan leven. Als het beide zou kunnen, dus én longen én kieuwen zou ik er nog wel voor voelen. De tweede doctor was ook leuk, nu eindelijk ook eens goed zijn stem gehoord. Zaroff deed het ook goed; waar herkende ik die stem toch van of komt dat alleen door dat Russische accent? Even nagezocht en hij speelde in James Bond: Diamonds are Forever. Daar speelde hij ook een wetenschapper, geen doorgedraaide maar een misleide :)

Dat de doctor op het eind de gekke professor nog wil gaan redden vond ik een tikje overdreven. We zien hem kopje onder gaan in een van de laatste (bewegende) beelden. Hoe het met de vismensen afloopt blijft ook een beetje onduidelijk. Ik geloof niet dat ze konden worden teruggeopereerd.
Dit wordt er nog over gezegd:
No more temples. It was temples and priests and superstition that made us follow Zaroff in the first place. When the water's found it's own level, the temple will be buried forever. We shall never return to it. But we will have enough left to build a new Atlantis, without gods, and without fish people.

1 opmerking:

  1. De kostuums waren prachtig en de Doctor heeft zich ook weer meerdere malen mogen verkleden. Daar heef deze Doctor veel meer een handje van dan de eerste Doctor.

    De doorgedraaide geleerde is wellicht een beetje karikaturaal, ik vond hem toch wel heel overtuigend. Hij had een Einstein-look en kon redelijk normaal overkomen totdat hij getergd werd. Dan verrieden zijn ogen hem. (Grappig ook dat die leider van Atlantis hem zat aan te staren om te zien of de Doctor gelijk had dat je de gekte in zijn ogen kon zien).

    Opvallend vond ik dat de Doctor een briefje schreef en deze ondertekende met Doctor W.
    Ook worden er verschillende talen gesproken terwijl de meeste toch lang genoeg in de TARDIS hebben gereisd om inmiddels het automatische universele vertalingsvermogen te hebben gekregen. Dit is blijkbaar iets van later in de serie.

    Jamie is opmerkelijk weinig verrast van wat hem allemaal overkomt. Hij doet niet moeilijk over tijd- en ruimtereizen. Hij vindt het zelfs wel boeiend.
    Polly daarentegen vond ik ook irritant. De vorige aflevering was ze nog zo stevig en had eigen initiatief. Nu was ze het zwakke vrouwtje dat af en toe mocht gillen in nood. Jammer.

    Leuk om te lezen dat je Jamie en deze Doctor (nu ook bewegend) wel kan waarderen. Als superfan van deze twee hoor ik dat natuurlijk graag. Hopelijk gaan ze je niet teleurstellen.

    BeantwoordenVerwijderen