donderdag 6 februari 2014

Doctor Who: Inferno

Doctor Who (klassiek) 704 Inferno


 Ik was helemaal verbaasd toen ik in de reviews uit 2005 in de nksf-nieuwsgroep las dat iedereen het een geweldige aflevering vond, dus ik neem dit helemaal voor mijn rekening: Ik vond dit nl de meest irritante aflevering die ik tot nu toe gezien heb en ik ga er dan ook niet al te veel woorden aan vuilmaken.

Allereerst vond ik het erg slecht gekozen dat na een aflevering over radioactiviteit in een naargeestig industriegebied we weer precies hetzelfde krijgen voorgeschoteld. Weer die eindeloze sisgeluiden en stoom die overal vandaan komt, slecht functionerende computers. Geen aliens die van radioactiviteit leven, maar mensen die zombies worden en van de hitte leven.

Het begint al gelijk na een liedje van de doctor en een reparateur. We komen in de fabriek en ontmoeten Stahlman, de Carrington uit de vorige aflevering in het kwadraat en zeven afleveringen lang moeten we zijn gescheld en gebijt aanhoren.

In de derde aflevering is er een twist en komt de doctor in een andere dimensie terecht met dezelfde personen maar dan in een dictatoriale republiek. Even haalde ik opgelucht adem, maar dan begint het nog erger dan in de eerste dimensie, geschreeuw en gebijt naar elkaar in het kwadraat. De Brig met ooglapje en Liz met kort zwart haar doen ook naar hartelust mee.

En als we dan op het eind het inferno hebben meegemaakt en weten dat het daar afgelopen is komen we weer in de eerste dimensie en moeten we weer opnieuw vechten tegen de halsstarrige directeur die nog steeds niet groen geworden is.

Nee dit soort afleveringen is helemaal niks voor mij. Ondertussen zijn we door het zevende seizoen heen. Dat is snel gegaan. Maar hopen dat we in het achtste seizoen iets heel anders krijgen voorgeschoteld.

(Wel grappig vond ik dat het openen van deuren met een device voor ons zo alledaags is geworden, dat we dit niet bepaald als een bijzonder trucje van de doctor meer kunnen zien)

3 opmerkingen:

  1. Hahaha, ik had al wat via Twitter meegemaakt hoe je het beleefde tijdens het kijken en was dan ook benieuwd of het nog goed ging komen. Niet dus. Zal dat ook de reden zijn dat het plaatje het dit keer helemaal niet wil doen? Ik zie slechts een klein rechtopstaande rechthoek.

    Het was helemaal niet in mij opgekomen dat dit weer een indrustrieachtige omgeving was omdat de nadruk op zoiets anders lag. In de vorige aflevering ging het om de dreiging van buitenaf waar alienfobie aan ten grondslag lag en nu was het een dreiging van binnenuit gevoed door het ego van een professor die een nieuwe energie bron dacht te kunnen verbinden aan zijn naam. Dan doen die sissende geluiden er voor mij niet zo toe.

    Het zijdelings verschuiven waardoor de Doctor in een parallel universum terechtkomt, vind ik juist heel leuk gevonden. En de Brig en Liz in een wat andere rol best verfrissend. Ook goed gedaan door deze acteurs. En Benton die in een Primord verandert, was ook erg grappig om te zien.

    Deze derde Doctor zelf vind ik een weinig aangenaam persoon. Hij is ronduit onbeschoft tegen de Brig en probeert er op het einde nog wat van te maken als hij weer afhankelijk van hem blijkt te zijn. Als ik de Brig was zou ik hem in zijn eigen sop gaar laten koken.

    Het Venusiaans karakte vond ik wel grappig. Het komt zo onbeholpen over als je het vergelijkt met de vechtscènes die men tegenwoordig laat zien. En ja, de automatische deuropener die met veel a plomp in lucht wordt gehouden om de deur aan te sturen om geopend te worden, is ook heel komisch gezien de tijd. Het heeft daardoor ook wel zo zijn eigen charme.

    Je had vast ook al gelezen dat dit de laatste aflevering van Liz is. Wel heel onverwachts. Ik was het alweer vergeten. Men dacht ook dat dit seizoen de allerlaatste zou zijn van heel Doctor Who. Door nog eens flink te sleutelen aan het concept werd er toch groen licht gegeven voor het achtste seizoen. Dit zal dus weer net wat anders worden en wie weet wel wat meer naar onze smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jammer van dat plaatje want daar stonden alle spelers in beide dimensies op. Dan maar een ander plaatje.

      Ik leef me altijd veel te veel in en na een radioactieve aflevering ben ik nog helemaal besmet en kan ik er niet nog een bij hebben. Zo zit dat.

      Ik vind deze doctor ook niet leuk. Je weet ook niet goed wat je aan hem hebt. We moeten nog een aantal seizoenen met hem door, heb ik begrepen. Dat wordt nog wat.

      Ik moest even diep nadenken wat je met dat Venusiaanse karakter bedoelde, maar toen begreep ik dat het om karate ging. Ook valt me op dat de doctor net als Spock zo'n bepaalde greep heeft waar hij mensen mee kan verlammen. Ik moet bekennen dat nu ik seizoen 7 heb gezien en het wat vergelijkbaarder wordt met ST-TOS ik de laatste veel en veel leuker vind dan deze doctor Who.
      Ik heb het eerste deeltje uit s.8 gezien en ben blij dat het op een heel andere toer zit dan s. 7. Ook de nieuwe companion gezien en Liz wordt alleen maar even genoemd. Ze is dan ook niet lang geweest en ik kan niet zeggen dat ik een band met haar heb opgebouwd en volgens mij de doctor ook niet.

      Verwijderen
  2. Leuk nieuw plaatje!

    Oei, een typefout. Dat moest inderdaad karate zijn. Die greep hoort daar ook bij. Vulcan en Venus lijken ook wel een beetje op elkaar.

    ST-TOS is magnifiek. Daar kan de derde Doctor zeker niet tegenop.

    En wat je over Liz schrijft, heb ik hetzelfde. Ze heeft te weinig een rol gehad om echt iemand te zijn om aan te hechten. Daarnaast was je ook vrij koel. Dit in tegenstelling tot de nieuwe companion.

    BeantwoordenVerwijderen