maandag 30 september 2013

Doctor Who: The Wheel in Space

Doctor Who (klassiek) S05 ep. 07 The Wheel in Space

Dat was even een bittere teleurstelling toen de recons zo erbarmelijk slecht waren. En gelijk al hommeles, geen leuke dansjes of grapjes dit keer. Jamie is nog steeds erg in rouw om Victoria, maar goed dat ze er niet bij was want........ Cybermen!
We horen het niet vaak maar in dit deeltje horen wij de doctor schreeuwen (bij gebrek aan Victoria?) Hij is er slecht aan toe en in deel 2 blijft hij afwezig. De arme Jamie staat er alleen voor.

Dan komt deeltje 3: een waar kijkgenot. Bewegende beelden en ook nog eens heel helder. Je weet niet wat je overkomt. We zien nu voor het eerst allerlei bemanningsleden, waaronder de superslimme Zoe. De introductie van de cybermen (in dit deel gelukkig) is geweldig: twee grote eieren botsen tegen elkaar en uit het ene ei vormt zich langzaam een menselijke gestalte, nou ja menselijk: een cyberman dus.

Dan is er, net als in de vorige aflevering, weer een koppige leider, die in totale ontkenning is van wat er gaande is. De andere bemanningsleden van het ruimteschip zijn zich gelukkig meer bewust van de situatie en ook van de toestand van Jarvis (Jarvis can't face the truth).

 De doctor is er inmiddels ook weer bijgekomen om oplossingen te bedenken voor de inval van de cybermen, die er dit keer genoeg weten te hypnositiseren voor eigen gebruik of te doden als ze niet gebruikt kunnen worden.
 De stem van de cybermen is weer wat veranderd, ze zien er nog wel hetzelfde uit met dat rare wasbord op hun borst. Ze zijn nog even gevaarlijk.

Deeltje 4 en 5 zijn weer van een bedroevende slechtheid. Ik heb dl. 5 alleen via plaatjes met onderschrift bekeken, de beelden waren wel duidelijker, maar je mist toch wel de geluiden, dus dat is geen vervanging, hoogstens een aanvulling.

Maar deel 6 is weer bewaard gebleven en dat zorgt voor een aantal mooie ruimtebeelden. Die van Jamie en Zoe die in ruimtepakken door de ruimte zweven

 
en die van de Cybermen die op een vreemde bijna dansende manier aan komen zweven.

Er wordt geschoten, er is veel technotalk die Zoe beter zal begrijpen dan ik. Het komt allemaal weer goed, Zoe wil mee, maar mag niet mee en dan kruipt ze in een kist in de Tardis en mag toch mee: Jamie heeft weer een nieuw maatje en de doctor ook natuurlijk.

En dan even een vooruitblik op seizoen 6: op 1 aflevering na zie ik geen recons meer!!! Hoera!!!

3 opmerkingen:

  1. Die vage recons beginnen wel heel storend te worden, gelukkig dat we daar nu wel zo'n beetje doorheen zijn.
    En je had het wellicht al geraden, Patrick Troughton was tijdens de tweede episode een weekje met vakantie. :-)

    De bemanning geeft mooi de tijdgeest weer, deze bestaat uit een Italiaan, Engelsman, Rus en Amerikaan. Allen vreedzaam met elkaar.

    Die eieren vond ik ook zo prachtig en dan deze Cybermen met hun traan onder ogen maar ook onder de mond! Hun stemmen vind ik hier behoorlijk irritant en dat van hun supercomputer nog vervelender om naar te luisteren. Nu zijn ze natuurlijk hartstikke gevaarlijk en zijn die stemmen alleen maar afleiding daarvan. ;-)

    Zoe vind ik prachtig. De Doctor lijkt ook best onder de indruk van haar slimheid en Jamie is dat stiekem ook maar wil zich niet laten kennen. Leuke chemie tussen deze drie.

    Jamie geeft de Doctor de naam John Smith. Dat is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat de Doctor deze naam krijgt. Leuk dat Jamie dit keer op de naam komt door het af te lezen van apparatuur.

    Opmerkelijk vond ik de wreedheid van deze aflevering. Gemma die toch een heel sympathiek figuur is, wordt zonder pardon door de Cybermen afgemaakt. Het maakt niet uit hoe je bent, je kunt altijd opeens het onderspit delven. Heel heftig voor een familieserie.

    Helaas moet ik je teleurstellen. Er zijn twee verhalen met missende deeltjes waarvan eentje er met slechts 1 bewegende aflevering bekaaid afkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou ja, dat is vreemd. Ik zie alleen afl. 6 met recons staan. Welke is die andere dan? Is die niet toevallig recent teruggevonden? Heb het na vijf seizoenen en vooral dit seizoen wel helemaal gehad met die recons.
      Ik zie dat ik een aantal dingen gemist heb, zoals die tranen van de Cybermen en de nationaliteiten.
      Ik keek er ook van op dat Gemma gedood werd. Behalve de doctor en zijn companions is er niemand veilig.
      Ben net klaar met de eerste van seizoen 6. Helemaal bewaard gebleven! \o/

      Verwijderen
    2. Kan even niet bij mijn lijstje dus kan het niet nazoeken wat de andere aflevering met recons is. We gaan het wel tegenkomen ..of niet. Er wordt nog steeds wel eens wat teruggevonden dus wie weet.
      Dat van die nationaliteiten en tranen van de Cybermen zijn dingen die ik wel zelf heb gezien aan de hand van de plaatjes en gehoord aan de accenten.
      Heb nu bijna het volgend avontuur gezien en het is toch wel een hele verademing die bewegende beelden. Maf toch dat het zo werkt. Komt denk ook door de vaagheid van veel beelden in de recons.

      Verwijderen