woensdag 8 januari 2014

doctor Who: The War Games

Doctor Who: The War Games (DWClassic)

Een tiendelige aflevering en de laatste van de tweede doctor, de laatste vijf afleveringen samen met mijn kijkmaatje gekeken en dat was maar goed ook, want wat een enorme uitputtingsslag is deze aflevering. Het idee is wel aardig, maar de uitwerking, niets dan een herhaling van zetten en veel te lang. Dit had makkelijk in zes afleveringen gekund en dan nog was het veel geweest.
 De doctor en companions denken dat ze op aarde zijn in WO1, maar ze zijn op een vreemde planeet waar de aliens soldaten van de aarde uit verschillende oorlogen tegen elkaar uitspelen om de sterkste eruit te rekruteren.

Tegen het eind van de aflevering komen we erachter dat er een Time Lord van hetzelfde ras als de doctor in het spel is. Hij wil het hele universum in zijn macht krijgen en probeert de doctor mee te krijgen in zijn snode plannen. De doctor kan daar natuurlijk niet aan meewerken, maar komt zo in het nauw dat hij de hulp van de andere Time Lords moet inroepen. Dit doet hij op zeer grappige wijze, nl door in een soort ritueel een kubusje te vormen, waardoor de Time Lords opgeroepen worden. De doctor en zijn companions (die de doctor niet willen verlaten) komen op Gallifrey terecht, zijn thuisplaneet, waar wij als kijker nu ook voor het eerst getuige van zijn.
 Dan blijkt dat de doctor de wetten van de Time Lords heeft overschreden en wordt hij gedwongen te regenereren en bovendien verbannen naar de aarde zonder de tijdruimtewetten van de Tardis nog te kennen. De andere Time Lord krijgt het nog erger voor zijn kiezen, want die wordt helemaal teniet gedaan, alsof  hij nooit bestaan heeft.
 De Time Lords lijken op een soort hele strenge monniken, qua kleding en houding, maar zijn bereid te luisteren naar het pleidooi van de doctor, dat hij toch het kwaad in de wereld moet bestrijden en niet als de anderen werkeloos kan toezien omdat er niet geïnterfereerd mag worden. Zijn avonturen worden getoond en zo zien we kort alles nog even voorbij trekken.

Jamie en Zoe, die leukste van alle companions tot nog toe, kunnen protesteren wat ze willen, ze worden teruggeplaatst naar hun eigen tijd en plaats, hun geheugen wordt gewist, behalve dan hun eerste avontuur met de doctor.

Nog even een paar opmerkingen ten voordele van deze aflevering: Er wordt erg goed gespeeld en de slechteriken doen het buitengewoon goed, zoals generaal Smythe, die van begin af aan heel creepy is, zeker als hij zijn hypnotiserende brilletje opzet. Ook de gedistingeerde andere Time Lord mag er wezen. De robotachtig sprekende man met het grote litteken die eindeloos in strijd was met die andere chief deed het ook goed, maar ook hier werd de herhaling op den duur erg irritant.

Wat ik nog niet wist en las in de dvd-bespreking is dat de serie een boost nodig had, voor ons onvoorstelbaar, maar er werd natuurlijk anders gekeken met een deeltje van 25 minuten per week. Dan vallen de herhalingen misschien minder op? Ook las ik dat de vrouw van Patrick Troughton het wel welletjes vond om haar man steeds als doctor te moeten uitlenen :-/ Toch nog wat trivia dus. Ze zijn er niet scheutig mee bij de klassieke doctor Who.

Zo eindigen dus de avonturen met de tweede doctor en zijn companions. En dat niet alleen, zo eindigen ook de zwartwitafleveringen, de hele sfeer van de oude afleveringen, want er lijkt wel een hele andere serie te beginnen met de derde doctor :-/  (we hebben vast een deeltje gekeken) Ik ben er nog niet aan toe. Gelukkig heb ik nog een aflevering te goed, nl. The Space Pirates, weliswaar een en al reconstructies, maar nog wel met de tweede doctor.

2 opmerkingen:

  1. Uiteindelijk vond ik het toch wel te lang zo dat in tien delen. Maar aan de andere kant was het wel het afscheid van onze geliefde tweede Doctor en vond ik die uitstel tot het einde ook wel wat hebben. Want natuurlijk wilden we hem helemaal niet kwijt.

    Wat heb jij een prachtige compilatiefoto van deze aflevering gevonden.

    Een Time Lord van hetzelfde ras? Je bedoelt vast dat er een Time Lord een rol speelt in het hele oorlogsverhaal en dat de Doctor ook een Time Lord is dus dat ze van hetzelfde ras zijn. :-)
    Ik vond het heel verwarrend wat nu die personen waren die de mensen van aarde hadden ontvoerd uit de verschillende tijdperioden en wie nu uiteindelijk die Time Lord was die ook van Gallifrey ontsnapt was.

    De straf voor de Doctor is best heftig maar die Zoe en Jamie te verduren krijgen, vind ik veel en veel erger. Zij worden beroofd van de meeste herinneringen aan de Doctor! En zulke leuke companionen. Het is maar afwachten of er weer eens zulke interessante figuren in de Doctor zijn leven voor gaan komen.

    In mijn DW-bijbel staat ook niet al te veel aan trivia. Maar er wordt nog wel even gewezen op het feit dat de zoon van Patrick Troughton namelijk David Troughton de rol van soldaat Moor speelt. Erg leuk om de jonge Troughton te zien. We zullen hem enkele decennia later nog eens tegenkomen namelijk in de Doctor Who aflevering Midnight.

    Ga jij nog even van de Space Pirates met de tweede Doctor genieten dan wacht ik nog even met de ander Spearhead-deeltjes.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat bedoelde ik natuurlijk met die Time Lord.
      Dat is in de moderne DW ook vaak dat de companions hun geheugen wordt afgenomen, als ik me goed herinner. Het schijnt dat ze anders hun leven niet meer kunnen oppakken of dat ze bang zijn dat de doctor niet meer anoniem kan opereren. Het is toch net of het dan allemaal niks voorstelt, al die heldendaden die ze verricht hebben. Ik vind het ook niks, zeker in het geval van Jamie en Zoe, die ontzettend leuke en moedige companions.
      De Space Pirates zijn achter de rug, dus heel lang zal het niet duren voor ik aan het nieuwe tijdperk ga beginnen.

      Verwijderen