donderdag 24 november 2011

Black Butterflies

Film: Black Butterflies
Ook nu was het weer muziek waardoor ik deze film ging kijken. Een op muziek gezet gedicht van Ingrid Jonker, (Bitterbessiedagbreek) de Zuid-Afrikaanse dichteres (1933-1965). Haar levensverhaal wordt in deze film verteld. Ze heeft prachtige gedichten geschreven in het Zuid-Afrikaans. De karakters zijn nogal eendimensionaal en ook Ingrid komt niet goed uit de verf. Dat ze een wildebras was wordt wel duidelijk, maar verder wordt de vader (Rutger Hauer) als de grote boosdoener neergezet. Hij schaamt zich voor haar en verscheurt haar gedichten, waardoor Ingrid (Carice van Houten) uiteindelijk zelfmoord pleegt, maar zo simpel was het allemaal niet. Dat ze erfelijk belast was door een geesteszieke moeder vertelt het verhaal niet.

Een nogal verdrietige film en wat jammer toch dat de film in het Engels is. Ik had nog gehoopt  op een op muziek gezet gedicht bij de aftiteling, maar die kwam niet. Dan hier maar even de link naar het gedicht Bitterbessiedagbreek in het Zuid-Afrikaans, door Ingrid Jonker zelf voorgedragen.
Ingrid Jonker werd vooral bekend doordat zij geciteerd werd door Nelson Mandela tijdens zijn inauguratierede. Hij las het gedicht Die Kind

1 opmerking:

  1. Ongelooflijk zonde dat ze er zo'n platte film van hebben gemaakt. Niet iets om naar te willen gaan kijken.
    Haar naam zegt me niets. Bitterbessiedagbreek klinkt wel heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen