donderdag 7 april 2011

Arctic

docuserie: Arctic With Bruce Parry. De tweede aflevering van een serie over het poolgebied, waarin Groenland bezocht wordt. Grote veranderingen daar vanwege het steeds vroeger smelten van het poolijs. Bruce trekt helemaal naar het noorden van Groenland, het plaatsje Qaanaaq, waar hij met traditionele jagers met sledes en honden op jacht gaat. De jagers kunnen dat alleen nog doen met een baan erbij en de opbrengst is ook zeer schaars geworden. Zuidelijker op Groenland wordt aan mijnbouw gedaan. Wat ooit onder dikke lagen ijs verborgen lag wordt nu bereikbaar, zoals zink en lood.
Altijd weer indrukwekkend hoe Bruce Parry zich inleeft in de traditionele bevolking en voluit meedoet met alles wat zich aandient (zoals brrrr-dingen eten)  Erg stoer. Ook indrukwekkend, maar dan in negatieve zin is het teloorgaan van de oude culturen, zoals dat van de Inuit, die ooit zo verbonden waren met de natuur om hun heen en zich nu aan de opgelegde quota moeten houden. Ze proberen zich aan te passen maar toch is het aantal zelfmoorden op Groenland schrikbarend hoog, zoals in vele verdwijnende "natuur-culturen".

Hello Goodbye, Schiphol als het ultieme emotieparadijs ;)

4 opmerkingen:

  1. Komt zelfmoord sowieso niet meer voor in gebieden waar een deel van het jaar de zon zich heel weinig laat zien? (En in hoge prestatieculturen zoals Japan).

    Klinkt wel heel boeiend allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er werd gezegd dat ze in het verleden (weet niet meer hoe lang) het laagste zelfmoordcijfer hadden. Ik moest zelf denken aan de aboriginals.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. o wacht ik kan t terugvinden want ik heb de subs:

    100 years ago, it had one of the
    lowest suicide rates in the world.
    Now it's believed to have the highest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is wel heel erg treurig en een heel duidelijk bewijs dat voortuitgang letterlijk een achteruitgang kan betekenen.
    Mensen blijven wonderlijke wezens.

    BeantwoordenVerwijderen