woensdag 14 december 2011

Doctor Who: The Sensorites

Doctor Who (oude serie): The Sensorites

Een uit zes deeltjes bestaande aflevering. De eerste aflevering (Strangers in Space), als we de Sensorites nog niet in beeld hebben gehad en er alleen maar over horen vertellen, is ontzettend spannend. En dan op het eind van de aflevering zien we ineens iets in het venster van een ruimteschip verschijnen en schoot ik onbedaarlijk in de lach.
Opa Buiswater!  van de jeugdserie uit de jaren 50 Dappere Dodo :)  Die associatie zal niet iedereen hebben, maar toch zal ik niet de enige zijn die zich heeft zitten vermeien in de uitmonstering van de Sensorites met hun hansopjes aan en hun maskertjes op waarachter je een gezicht weet en die rare naar boven gekrulde baarden. Zo spannend als in het begin wordt het niet meer, maar het blijft aardig om naar te kijken. Vooral de gedachtegangen van de Sensorites zijn interessant, ze kunnen elkaars gedachten lezen, hun maatschappij is gebaseerd op vertrouwen, maar met de mensen hebben ze slechte ervaringen. Dus aanvankelijk zijn ze onze vier ruimtereizigers slecht gezind, maar als de doctor een tegengif vindt voor hun ziekte, wordt het allemaal koek en ei met de Sensorites, behalve met één die steeds weer alles zo weet te draaien dat de mensen niet te vertrouwen zijn. Hij is lastig maar ook erg dom en snel doorzien, een beetje zoals een kind de boel kan bedriegen zonder het helemaal te hebben doordacht.
De Sensorites kunnen niet tegen harde geluiden en niet tegen donker, dus dat maakt hun kwetsbaar. Verder hebben ze leuke wapens, zoals een apparaat dat op een mondorgeltje lijkt waarmee ze iemand een tijdje kunnen verlammen. Ook kunnen ze mensen gek maken door in hun hoofd te gaan zitten en de arme John, bemanningslid van het ruimteschip dat wordt vastgehouden door de Sensorites, heeft daar zwaar onder te lijden, speelt dat erg goed en geloofwaardig.
Dan moeten er ook nog monsters worden verslagen in een aquaduct, maar dat blijken doorgedraaide mensen te zijn, die proberen de Sensorites te vernietigen door het water te vergiftigen en het aquaduct voor hun onbereikbaar te maken (donker en harde geluiden)
En dan ineens is het afgelopen. Al die tijd zit je te wachten tot de saboterende vervelende klier zal worden ontmaskerd, maar er wordt alleen tussen neus en lippen even verteld, dat hij zal worden verbannen. Voor mij toch wel dè grote teleurstelling van deze aflevering. Dat hele laatste deeltje doet nogal afgeraffeld aan. Versprekingen bij de vleet en een hele rare cliffhanger, die werkelijk nergens op slaat. Maakt de dokter een grapje dat hij Ian van het schip af wil hebben of meent hij het echt? We zullen het zien in de volgende aflevering...

zondag 11 december 2011

Zomerhuis met Zwembad

Boek: Herman Koch: Zomerhuis met Zwembad.

Dat was wel even slikken na de minzaamheid van Maarten 't Hart naar het cynisme van Herman Koch. Beslist geen boek om daarna met een glimlach te gaan slapen, hoewel je er toch ook wel vrolijk van wordt, maar het is een wat cynische vrolijkheid. De man-vrouw-kinderenrelaties worden totaal bekeken in het licht van de evolutie en het voortbestaan van de menselijke soort. Dit verklaart alle daden, alle overspel, vuile streken tot moord om je kind te beschermen. De onsympathieke ik-figuur wordt even wat sympathieker als de beschermende vader, maar op een gegeven moment, zo op tweederde van het boek, haakte ik een beetje af omdat ik het niet helemaal geloofwaardig meer vond. Wel een boek dat je niet weg kan leggen als je er eenmaal inzit, dus niet te laat beginnen met lezen.

zaterdag 3 december 2011

Desert Flower

Film Desert Flower (2009) of Wüsteblume (de oorspronkelijke titel)

Als je veel naar soundtracks luistert kan het niet anders of je wordt nieuwsgierig naar de film bij die vaak zo prachtige muziek. Hier nu dus weer zo'n gevalletje: "wat een mooie muziek! Wat is dat voor film?" Vooral de duduk (dubbelriet fluit) die veel in de muziek voorkomt trok mijn aandacht.
Vol overgave begon ik dan ook aan de film. Korte inhoud naar een waargebeurd verhaal: een uitgehuwelijkt Somalisch meisje vlucht naar het westen, wordt topmodel en voert uiteindelijk actie tegen de vrouwenbesnijdenis als ambassadrice van de VN.  De film begint prachtig tussen de geiten en de droge keien van het primitieve nomadenbestaan in Somalië. Al gauw gaan we dan over naar Londen, waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt met flashbacks naar de vlucht uit Somalië en op het eind naar de gewraakte besnijdenis van een driejarig meisje.
Naarmate de 2 uur durende film vorderde haakte ik steeds meer af. Zo wordt er onevenredig veel tijd besteed aan fotosessies met de bloedmooie Waris in allerlei standen en ze moet natuurlijk haar kleren uit op een gegeven moment. Heel mooi om te zien allemaal, maar waar gaat het nu eigenlijk om in deze film. Het is duidelijk een film met een boodschap die pas in de allerlaatste minuten expliciet wordt uitgesproken en dan is de film ook ineens afgelopen. Waris Dirie heeft allemaal karikaturen om zich heen. Zij is zelf de enige die als een echt mens overkomt, puur, natuurlijk, ongerept, leuk. Ook jammer is dat de Waris uit haar meisjestijd totaal niet lijkt op de latere Waris. Ondanks de vele kritiekpuntjes toch wel een boeiende film, gebaseerd op het door Waris Dirie zelf geschreven boek. Ik ben toch ook wel benieuwd naar dat boek, alleen al om te begrijpen waarom de film niet helemaal lekker loopt.

woensdag 30 november 2011

doctor Who: The Aztecs

 Een aflevering in 4 delen. Goed te behappen. Ik moest er even inkomen. In het eerste deeltje kon ik me maar niet aan de indruk onttrekken dat ik naar een toneelstukje van de middelbare school zat te kijken. Maar vanaf deel 2 kwam ik er weer meer in en werd het weer erg vermakelijk. Barbara als de reïncarnatie van de priester Yetaxa bij de Azteken doet het erg goed, maar haar "servants" worden aan de lopende band met de dood bedreigd. De priester Autloc gelooft in de nieuwe Yetaxa, maar Tlotoxl, de man met de rare streep van oor tot oor wil haar ontmaskeren. Barbara wil een eind maken aan de mensenoffers en dat wekt natuurlijk nogal wat argwaan. Er is weer een hoop geharrewar en zowel Susan als Ian zijn hun leven niet zeker. Ian wordt in het leger ingezet en moet daar vechten voor zijn leven, Susan zal aan een man worden gebonden en zegt dat ze zelf een man zal uitkiezen. Dat kan natuurlijk helemaal niet, dus zal zij moeten sterven.
De doctor heeft hier een leuke rol en is hier de rustgevende factor in het geheel. Zelfs heeft hij nog een zeer korte romance met een oudere vrouw die me een beetje aan Jomanda doet denken. Dit alleen omdat hij haar hulp nodig heeft, maar toch lijkt hij wel te genieten van deze liefdevolle aandacht. "Yes I made some cocoa and I got engaged"', zegt hij tegen Ian ;) Alleen tegen Barbara vaart hij een keer flink uit vanwege het feit dat ze de geschiedenis wil veranderen. Hij is ervan overtuigd dat dat niet mag gebeuren en de mensenoffers moeten plaatsvinden.
Na veel geheen-en-weer en verwikkelingen is het dan toch ineens snel klaar met het hele avontuur. Net op tijd, want dan is het allemaal wel weer mooi geweest. Iedereen is met de schrik vrijgekomen en we zijn toe aan een nieuw avontuur.

zondag 27 november 2011

Maarten 't Hart: Verlovingstijd

Boek: Maarten 't Hart: Verlovingstijd (2009)


Wat een heerlijk boek!  Kon het bijna niet wegleggen en ging dan met een glimlach slapen. Veel typische 'tHart-humor, al is het niet allemaal even vrolijk, maar voortdurend ook pijnlijk. Het boek gaat over een vriendschap tussen twee jongens vanaf de bewaarschool (zo heette dat vroeger), waarbij de ene jongen voortdurend de vriendinnetjes afpikt van de ander(de ik-figuur). Je leeft in de loop van het boek steeds meer mee met de ik-figuur, die probeert zijn liefdes verborgen te houden wat toch steeds weer niet lukt.
Het verhaal begint en eindigt echter met de moeder van de ik-figuur die allerlei onthullingen doet over haar huwelijk met zijn vader oa dat zij met de verkeerde man was getrouwd.
Het boek eindigt als de beide jongens volwassen en getrouwd zijn en er van alles duidelijk wordt over de relaties met de meisjes in het verleden. Er wordt gesuggereerd dat beide mannen misschien toch ook met de verkeerde zijn getrouwd en er is nog van alles aan de gang, dus het is een beetje een open einde, maar toch ook weer afgerond, omdat er een symmetrie zit tussen begin en eind door de moeder en door een begrafenis.

Ik heb van dit boek erg genoten, een van zijn beste denk ik...

donderdag 24 november 2011

Black Butterflies

Film: Black Butterflies
Ook nu was het weer muziek waardoor ik deze film ging kijken. Een op muziek gezet gedicht van Ingrid Jonker, (Bitterbessiedagbreek) de Zuid-Afrikaanse dichteres (1933-1965). Haar levensverhaal wordt in deze film verteld. Ze heeft prachtige gedichten geschreven in het Zuid-Afrikaans. De karakters zijn nogal eendimensionaal en ook Ingrid komt niet goed uit de verf. Dat ze een wildebras was wordt wel duidelijk, maar verder wordt de vader (Rutger Hauer) als de grote boosdoener neergezet. Hij schaamt zich voor haar en verscheurt haar gedichten, waardoor Ingrid (Carice van Houten) uiteindelijk zelfmoord pleegt, maar zo simpel was het allemaal niet. Dat ze erfelijk belast was door een geesteszieke moeder vertelt het verhaal niet.

Een nogal verdrietige film en wat jammer toch dat de film in het Engels is. Ik had nog gehoopt  op een op muziek gezet gedicht bij de aftiteling, maar die kwam niet. Dan hier maar even de link naar het gedicht Bitterbessiedagbreek in het Zuid-Afrikaans, door Ingrid Jonker zelf voorgedragen.
Ingrid Jonker werd vooral bekend doordat zij geciteerd werd door Nelson Mandela tijdens zijn inauguratierede. Hij las het gedicht Die Kind

maandag 14 november 2011

Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij

Boek: JS Foer: Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij (vertaling van Extremely Loud en Incredibly Close)
We zitten in het hoofd van een hoog-intelligent jongetje van 9 die zijn vader verloren is op 11-9 en dit probeert te verwerken door met een sleutel (die hij gevonden heeft en die van zijn vader was) door heel New York te zoeken naar waar die sleutel op past en daarbij talloze mensen ontmoet. Daar doorheen speelt het verhaal van zijn oma (die tegenover hem woont) en zijn onbekende grootvader, die niet meer spreekt sinds hij in het bombardement van Dresden zijn geliefde en familie heeft verloren, hij trouwt met haar zus, maar gaat ook weer bij haar weg en schrijft elke dag brieven aan zijn zoon. Zo zijn er twee door elkaar heen lopende verhaallijnen die ook weer met elkaar te maken hebben.

Makkelijk leesbaar, lichtvoetig geschreven, met humor, maar toch ook weer bloedserieus (vanuit de jonge Oscar en gezien het thema) Toch wist het boek me niet helemaal te raken, ofschoon je helemaal in Oscars hoofd zit blijft het een beetje afstandelijk. Geen idee waar het aan ligt. De waargebeurde tragedie van New York geromantiseerd ligt misschien wat moeilijk.

Opvallend is de typografie van het boek. Bladzijden met telkens één zin, met een terugkerende plaat, kleiner wordende letters tot onleesbaar zwart, etc.  De heftige beschrijving van het bombardement van Dresden wordt nog kracht bijgezet door rode verbeteringen die toenemen naarmate het verhaal vordert en op het eind van het boek is er de bekende foto van de vallende man die van de Twin Towers is gesprongen. In 15 bladzijden zie je hem van boven naar beneden vallen, als je heel snel bladert tot het een filmpje wordt, maar eigenlijk is 15 blz daar dan weer net te weinig voor.

p.s. In december komt de film uit. Aan de trailer te zien zou die het boek wel eens dichterbij kunnen brengen.
trailer

woensdag 9 november 2011

Logan's Run

Film: Logan's Run.(1976)

 Ik had hem nooit helemaal gezien want viel erin toen hij een keer op tv was, dus daarom alleen al was het de moeite waard om deze cultklassieker weer eens terug te zien. Je kunt de film in tweeën delen. Het gedeelte in de stad en het gedeelte daarbuiten. Het eerste deel is verreweg het leukst. Spannend met achtervolgingen, de aanblik van de futuristische stad, de hele ideeënwereld. Zijn ze eenmaal buiten dan zakt het verhaal nogal in. Er is nog de ontmoeting met 'de oude man', de kennismaking met de ouderdom dus, verpersoonlijkt in de figuur van Peter Ustinov, die wel grappig is maar ook een beetje oubollig, zelfs voor die tijd. Hij leeft te midden van een heleboel katten en citeert overvloedig uit het kattenboek van TS Elliott: Old Possum's Book of Practical Cats (1939) en heeft zijn katten ook daarnaar genoemd. Het eind van de film is nogal afgeraffeld. Het boek waarop deze film is gebaseerd heeft een totaal ander einde en in de remake, waarvan sprake is (2014?) wil men zich meer aan het boek gaan houden. Dus ben erg benieuwd wat dat gaat worden.

zaterdag 5 november 2011

Jesse James the soundtrack

Een paar nummers van de soundtrack (die mij nieuwsgierig hadden gemaakt naar de film {zie vorige blogentry) had ik op mijn harde schijf staan. Ze stonden op de cd White Lunar met nummers van verschillende soundtracks die Nick Cave samen met Warren Ellis heeft gecomponeerd. Nu heb ik tot mijn vreugde nog vijf nummers gevonden die niet op de soundtrack staan en ook niet op Spotify.
Een daarvan staat hier
De andere staat op tumblr

vrijdag 4 november 2011

The Assassination of Jesse James

De volledige titel van deze film is:
The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford.
De lengte van de titel doet al vermoeden dat het een lange zit gaat worden: 2,5 uur duurt hij maar liefst en hoewel het een heel meditatieve film is met prachtige beelden is hij toch veel te lang. Het plot wordt al weggegeven in de titel, toch is hij bij tijden heel spannend. Lange scènes soms met toch erg veel spanning, want er gaat veel dreiging uit van Jesse James (Brad Pitt) Zijn tegenspeler is trouwens Casey Affleck, de jongere broer van Ben. Wanneer het dan gebeurd is zie je dat de film nog een half uur te gaan heeft en komt er nog een hele epiloog, in een andere stijl dan de rest van de film, dus dat valt niet goed.
Ik had nog nooit van deze film gehoord, maar zoals al vaker had ik de soundtrack gehoord en vond die erg mooi. (van Nick Cave en Warren Ellis) Was dus erg benieuwd naar deze film.
Het is gebaseerd op historische gebeurtenissen en op een boek daarover van Ron Hansen.

The Sunny Side of Sex

jonge Mosou-meisjes
The Sunny Side of Sex. Afl. 2. China. De Mosou

Sunny Bergman bezoekt de Mosou, waar het 'wandelhuwelijk' traditie is. Man en vrouw wonen niet bij elkaar maar blijven in hun gezin wonen en gaan alleen ‘s nachts naar de ‘flowerroom’ van hun geliefde. Kinderen blijven bij het gezin van de vrouw. De man zorgt voor de kinderen van zijn zus, die als hij oud is voor hem zullen zorgen.

Tegenwoordig komen er veel toeristen naar het gebied, die denken dat er vrije seks te halen valt, maar die hebben het niet begrepen. Er zijn voor die toeristen nu ook al vrouwen die zich voor Mosou uitgeven, maar in feite is het een monogame cultuur en er is geen vrije seks.

donderdag 3 november 2011

Downton Abbey

Serie Downton Abbey (ep. 2x01 t/m 2x04)

Ik zit er lekker in na vier afleveringen vrij kort op elkaar te hebben gekeken. Het is erg leuk, met de gevolgen van WO1 voor Engeland en voor de mensen van Downton Abbey. Het zijn maar acht afleveringen dus ik ben al op de helft.

zondag 30 oktober 2011

Housewives, Dexter en Doctor Who

serie: Desperate Housewives 7x18 Moments in the Woods
serie: Dexter 6x04 A Horse of a Different Color

Doctor Who de oude serie seizoen 1:
002 The Daleks Deze aflevering bestaat uit 7 deeltjes van elk ongeveer een half uur. Het begint leuk maar tegen het einde ben je toch wel blij dat je er doorheen bent, want dan wordt het wel erg langdradig.
003 The Edge of Destruction Na de Daleks erg verfrissend. Het zijn maar twee deeltjes en het speelt zich uitsluitend in de Tardis af. Het gedrag van iedereen, het meest nog van Susan is vreemd en onvoorspelbaar. Het duurt tot het einde voor we weten wat er echt aan de hand is, dat maakt het geheimzinnig en je bent steeds aan het speculeren. Het lijkt of ze bezeten zijn door een alien, maar dat blijkt niet het geval.
004 Marco Polo

De eerste verloren gegane aflevering, dus we kijken plaatjes met bijpassend geluid en af en toe een voice over. Net als bij de Daleks-aflevering lijkt er geen eind te komen aan de verwikkelingen en met alleen de plaatjes ben je ook hier blij dat het af is na 7 afleveringen. Wel erg grappig hier en daar, vooral als de Tardis zomaar wordt afgenomen en op een houten kar wordt geladen om naar de Kublai Khan te brengen.

 005 The Keys of Marinus
We hebben weer beweging en dat maakt het gelijk al heerlijk om te kijken. Bovendien is het een erg leuk verhaal, waar we in elk deeltje op een andere plek terecht komen via een armband die je zomaar naar een andere plek verhuist. Dat lijkt op 'beamen' in Star Trek. Leuk voor de achterblijvers als ze zomaar ineens verdwijnen. De doctor begint zich wat menselijker te gedragen en doet er alles aan om Ian die de doodstraf heeft gekregen vrij te krijgen. In een antal deeltjes schittert hij door afwezigheid maar ik las elder dat hij toen even met vakantie was. *lol*
Even pauze nu voor andere dingen en dan op naar het volgende avontuur!

dinsdag 25 oktober 2011

series kijken

The Big Bang Theory afl. 5x04 en 5x05
van allebei weer genoten, vooral 5x05 is erg leuk met 2 gastspelers uit Star Trek TNG

Dexter 6x04
spannend als altijd met schokmomenten

Enlightened Een nieuwe serie, nu drie afleveringen van gekeken en ik twijfel. De derde aflevering vond ik wel ontroerend, maar het blijft al met al toch een beetje zeikerig. Weet er even geen ander woord voor. Het sleept een beetje, herhaling van dingen die je nu wel weet.

zondag 23 oktober 2011

Melancholia



Film: Melancholia (spoilers)

 Het nadeel van laat naar een film gaan is dat er al alles over gezegd is en ik al veel teveel 'voorkennis' had. Er helemaal onbevangen naar kijken ging dus niet lukken, maar ik ga er één aspect uithalen wat op mij de meeste indruk heeft gemaakt.
We hadden maar één kort voorfilmpje, dus het begon snel en onverwacht en ik was onmiddellijk gegrepen door de sfeer, de muziek en de prachtige beelden. Die had ik op het eind nog wel even terug willen zien. Maar het eind is boem en zwart beeld en daar zit je dan. Daarna gelijk afleiding, mensen die opstaan, een etentje, nog wat napraten, maar heel veel gespreksstof leverde het eigenlijk niet op.

Maar toen kwam de nacht, kwamen de beelden terug en begon het flink te spoken in mijn hoofd. Niet de zusjes Justine en Claire kwamen terug, niet de vreselijke bruiloft, maar de ondergang van de wereld. "Er is niemand die ons mist" zegt Justine. "We zijn alleen" (in het universum) zegt Justine en zij kan het weten want ze wist ook precies hoeveel bonen er in de pot zaten ;) Ik werd wakker geschud uit de dagelijkse vanzelfsprekendheid dat er na elke dag weer een volgende komt. Dat is nl. niet zo, want ook zonder botsende planeten komt er een eind aan je leven. Een angstaanjagende en huiveringwekkende gedachte, maar mocht de gedachte aan voortleven in nabestaanden je nog enige troost bieden, ook aan de planeet zal ooit een eind komen. Geen melancholie was het dus uiteindelijk wat de film in me opriep (melancholie is nog wel uit te houden) eerder een soort doodsangst.

Nu weet je dat natuurlijk altijd wel in je achterhoofd, maar soms dringt het even heftig tot je door. Mij overkwam dit door deze film.

Andere misschien wat opwekkender reviews die ik wil aanbevelen:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2011/08/recensie-melancholia
http://fotosas.blogspot.com/2011/09/melancholia.html

dinsdag 18 oktober 2011

Friends with Benefits

Film: Friends with Benefits. Leuke hoofdrolspelers (Justin Timberlake en Mila Kunis goed op elkaar ingespeeld) redden dit uiterst voorspelbare verhaal. Leuk voor mensen die wat jonger zijn, maar ik word er te oud voor. Ben doodmoe van de snelle dialogen, het voortdurende gepraat, de grapjes (en ook nog ondertitels kijken om het allemaal te snappen) de constante muziek. Niet om uit te rusten dus, maar toch wel amusant en zeker geen slechte film.

donderdag 13 oktober 2011

An Unearthly Child

Series:  
Doctor Who (1963) An Unearthly Child
 Het allereerste avontuur van doctor Who uit 1963 met William Hartnell als doctor. (een paar jaar geleden ook al eens gekeken, maar kon me er niet veel van herinneren) We leren hoe de doctor aan zijn naam komt. En we zien dat een doctor zonder sonische schroevendraaier ook niet veel waard is. Ook heeft de doctor nog geen enkele heldenstatus of redder-van-mensenstatus. Hij maakt zelfs een egocentrische, ja een ronduit mysantropische indruk.

Enlightened Iemand komt totaal euforisch uit een soort healing/therapieweek en ontdekt dat de andere mensen nog hetzelfde gebleven zijn en niet op haar verandering zitten te wachten. Nogal erg zwartwit. heb nog geen idee wat ze willen met deze serie. Het is HBO dus de verwachtingen zijn hoog. Afleveringen van 30 minuten.

Dexter 6x02. Nog wat 'aanzetten tot' deze eerste afleveringen

Pioneer One. Een crowdfunded serie, dwz gefinancierd door de liefhebbers en niet door grote maatschappijen. Ook hier afleveringen van 30 minuten. Pilot nodigt niet direct uit tot verder kijken maar we geven het nog een kansje.

vrijdag 7 oktober 2011

series

series:
doctor Who 6x12 Closing Time
                    6x13 The Wedding of River Song
seizoensfinale viel me erg tegen, ingewikkelddoenerij met familiebetrekkingen.
         
Dexter 6x01 Those Kinds of Things. een heel seizoen over apocalyptische thema's, daar ziet het naar uit.
        
Pan Am 1x02 We'll always have Paris
viel na de pilot een beetje tegen, kweenie

The Big Bang Theory: 5x01 The Skank Reflex Analysis
                                      een van de leukste series die ik kijk, dus zuinig zijn met de afleveringen

Vaslav

Boek: Arthur Japin: Vaslav
Over de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski gezien door de ogen van zijn bediende, zijn voormalige minnaar Diaghilev en zijn vrouw.

Een mooi boek, al heb ik altijd moeite met de historische roman. Wat is fictie, wat is waar? Nijinski stond bekend om zijn zweefsprongen, waarin hij even echt leek te zweven. Op youtube staan een paar sprongen van enkele seconden. Het is moeilijk te zien allemaal, te kort, te vaag. Hij heeft als eerste een choreografie geschreven op Le Sacre du Printemps, een ballet wat mij altijd bijzonder heeft aangegrepen omdat zomaar een onschuldig jong meisje wordt uitgekozen om het lenteoffer te mogen zijn en zich dan dood danst. De versie van Pina is briljant, maar die van Nijinski mag er ook wezen

 Nijinski heeft dagboeken geschreven vanaf het moment dat hij gestopt is met dansen (met de woorden: Nu is het kleine paardje moe) en die ben ik nu aan het lezen.

woensdag 28 september 2011

Pan am en Terra Nova

Nieuwe serie Pan Am pilot.
Leuk, veelbelovend. Speelt in jaren '60 bij vliegmij. Panam. Wel en wee van stewardessen. Beetje Mad Men maar dan niet in de reclamewereld maar in de luchtvaart.

Nieuwe serie: Terra Nova
Het doet me erg denken aan Outcasts van de BBC wat ik ook niet volgehouden heb. Ook zo'n compound waar je niet buiten mag en gevaar buiten de hekken (OTG) De leider die iets te verbergen heeft, de 'wilden' erbuiten, hier de Sixes, niet te verwarren met de Sixen uit BSG ;) Qua mensen van vlees en bloed vond ik Outcasts dan eigenlijk nog beter. Het werd stopgezet na 1 seizoen van 8 afleveringen, benieuwd hoe lang dit gaat duren....
(gemakshalve gedeeltelijk overgenomen uit nl.kunst.sf+fantasy-nieuwsgroep)


zondag 25 september 2011

Doctor Who

serie: Doctor Who
Twee goede afleveringen achter elkaar nu al.
6x10 The Girl who Waited.
6x11 The God Complex
(ik begrijp nu waarom ik de aflevering van gisteren Closing Time niet kon kijken zonder de vorige gezien te hebben #bigspoiler)
Deze laatste twee afleveringen stijgen uit boven zomaar het vertellen van een verhaal. Zelfs als er gerend wordt zoals in deze aflevering is het heel iets anders dan de gillende en rennende mensen van Londen die ons in het verleden vaak zijn voorgeschoteld. Matt Smith is een hele goeie doctor, lijkt wel in elke aflevering beter te worden (subtiele gezichtsuitdrukkingen waarmee hij zijn gevoelens voor Amy weet te vertolken) en Amy is een goeie companion die weerwerk levert.Dat Amy nu zomaar even thuis afgezet wordt, daar geloof ik niet in. Er is nog een hele verhaallijn over haar, die nog lang niet klaar is.
De preview na de God Complex doet vrezen dat we nu toch weer even gaan afzien, want Cybermen blegh. Ik wacht nog even met kijken. Even nagenieten van The God Complex.


zondag 18 september 2011

Pina

Film: Pina (2011) van Wim Wenders. In één woord: prachtig! Een genot voor oog en oor, want ook heel veel mooie muziek.
De dansers ook aan het woord over Pina en wat zij voor hun betekende. Je hoort ze spreken, maar ze zijn zwijgend in beeld. Je ziet fragmenten van een aantal choreografieën van Pina en ook dansen van de dansers zelf als eerbetoon aan Pina.
Hier nog Wim Wenders aan het woord over Pina en de film.

zaterdag 17 september 2011

The Tree of Life

Film: The Tree of Life
Wat me toch altijd weer verbaast is hoe weinig (bewust) je de muziek hoort als je naar een film kijkt. Van Alexandre Desplat deze keer en ik had de soundtrack al verschillende keren gehoord, maar niets kwam me bekend voor. Wel de stukken klassieke muziek, daar kon je niet omheen, zo overduidelijk waren die aanwezig.
Maar nu de film zelf: ik lees zeer lovende, bijna juichende recensies en ik lees compleet vernietigende recensies, nergens eigenlijk een middenweg. Die zal ik dan zelf maar vertegenwoordigen.
De regisseur wil teveel met deze film: hij wil àlles laten zien, het ontstaan van de aarde, de evolutie, beelden van micro- en macrokosmos (1) en dan wil hij ook nog een verhaal vertellen over een gezin in de vijftiger jaren (2). Omdat hij dit aan en in elkaar knoopt wordt het niet helemaal wat. Zo komen er na een korte introductie van (2) eindeloos lange beelden over (1), terwijl je dan nog helemaal geen binding hebt met het verhaal, waardoor het een aaneenrijging van mooie plaatjes wordt, beelden die je al vaker gezien hebt in natuurseries maar die hier niet functioneel zijn, waardoor het alleen maar saai is en je denkt: wanneer begint het nou?
Het verhaal gaat over een strenge vader, een lieve moeder en een aantal broers. Vooral de relatie van de vader met de oudste zoon komt pregnant naar voren en het is duidelijk: als je vader gewelddadig is, word je zelf ook gewelddadig, al wil je het niet eens.
Goed vond ik dat er een minimum aan dialogen is en het verhaal toch verteld wordt dmv heel korte fragmenten die een hele wereld oproepen. De blikken van de zoon naar de vader spreken boekdelen en vergeet je nooit meer.
Dus: jammer van alle mooifilmerij en ingewikkeldheden, had best zonder dat een interessante film kunnen zijn.

woensdag 7 september 2011

Miss Potter

Film: Miss Potter (herkijk) Mooi spel van Renée Zellweger.

En DWDD is weer begonnen. Even in het gareel zien te komen, dwz half 8 klaarzitten ipv 8 uur. Geen nieuws meer kijken is wel een verademing, alleen nog het weerbericht :)

dinsdag 30 augustus 2011

Doctor Who: Let's kill Hitler en Ellen Blazer, Schitteren in de Schaduw

serie Doctor Who afl. 6x08 Let's kill Hitler
        Doctor Who Confidential

Eén keer kijken is niet genoeg. Veel te snel en te gecompliceerd. Confidential kijken helpt wel iets.


Docu over Ellen Blazer, Ellen Blazer. Schitteren in de Schaduw
(het brein achter succesvolle quizzen en achter de Sonja_Barendshow) Erg leuk om te horen hoe het eraan toeging achter de schermen. Leuke anekdotes.

vrijdag 26 augustus 2011

Life, Zomergasten en The Holiday

Tijdje niet bijgehouden hier, kijk vooral series op tv. zoals de prachtige
serie Life van de BBC. Daarvan gezien:
                                                            de aflevering over reptielen (ged.)
                                                            de aflevering over Vogels
                                                            de aflevering over Insecten
Het is allemaal even geweldig wat de dierenwereld presteert en hoe ze dat allemaal kunnen filmen, ben er helemaal weg van. De aflevering over vogels maakte de meeste indruk op me. Het is eigenlijk must-see-tv.

Verder kijk ik tamelijk trouw naar Zomergasten en zag ik Marc-Marie Huybregts, Dick Swaab, Step Vaessen en Lilian Gonçalves. Bij de laatste afl. van Erik van Lieshout ben ik al vrij vroeg afgehaakt.

Dan nog één film gezien op tv. The Holiday. Leuke feelgoodfilm, die ondanks de clichés heel kijkbaar was vanwege het goede spel van Cameron Diaz en Kate Winslet

zondag 14 augustus 2011

Spirituele kijk

My Reincarnation. (vader, zoon en lotsbestemming) Over het leven van Namkhai Norbu en zijn zoon Yeshi. De regisseuse Jennifer Fox heeft haar leraar twintig jaar gevolgd en er uiteindelijk een film van gemaakt. De film gaat eigenlijk meer over de zoon, over de bijzondere en moeilijke relatie die hij heeft met zijn vader, hoe hij een gewoon leven wil leiden (ze zijn gevlucht uit Tibet en in Italië terechtgekomen) en weigert zijn toegewezen lot op zich te nemen (een reïncarnatie zijn van een oom en voorbestemd om ook leraar te worden) en hoe hij uiteindelijk toch overstag gaat en de traditie wil gaan doorgeven.
Bijzonder boeiend en ontroerend, geeft een inkijk in het leven van Tibetaanse (gevluchte) leraren en hun aanpassing aan het Westen, maar ook in het gedachtengoed en de rituelen van het Tibetaans Boeddhisme.
Een uitzending van de BOS. Zie ook: hier

My Life is my Message Een film over de Tibetaanse zen-monnik Thich Nhat Hanh, een film uit 2004, destijds ook uitgezonden door de BOS. (het bleek voor mij een herkijk te zijn) We zien Plum Village, het centrum aan de rand van de Dordogne in Frankrijk, waar Israelische en Palestijnse vredesactivisten elkaar hun schokkende verhalen vertellen. Ook zien we Tai (zoals TNH genoemd wordt) in de VS bij de herdenking van 9/11.
Zo'n kleine lieve man die zoveel geweld heeft meegemaakt, met ook een open blik op het geweld in de wereld van vandaag, je vraagt je af hoe het kan dat hij zoveel vrede uitstraalt en je voelt je eigen gewelddadigheid des te sterker. Een confrontatie.
Zie ook hier

woensdag 20 juli 2011

Easy Rider

Film Easy Rider (1969) Tweede of derde (?) keer gekeken. Was in elk geval veel vergeten of half vergeten, met name het wrede einde was opnieuw schokkend. Las nogal wat commentaren van jongeren die volledig afknappen op de film, vaag, langdradig. Misschien moet je die tijd hebben meegemaakt om er iets van te begrijpen, maar heb hem zelf ook niet in 1x achter elkaar gekeken. Las nu voor het eerst dat de dialogen zomaar vanzelf ontstonden, niet vooraf geschreven waren en dat de trips echt waren. (method acting) Film werd door VPRO uitgezonden vanwege Jack-Nicholsonserie. Hij heeft er een niet al te grote rol in maar speelt die weergaloos.

zondag 17 juli 2011

Zadelpijn

Film Zadelpijn (2007) Naar het boek van Liza van Sambeek, een Nederlandse film die niet verveelt en niet gekunsteld aandoet, dat is al heel wat en dan ook nog mooi, boeiend, goed gespeeld. Zeven vrouwen van rond de vijftig maken hun jaarlijkse fietstocht in Frankrijk met bergbeklimming als apotheose. Met elk van hen is van alles aan de hand en de zadelpijn is wel het minste wat ze aan pijn meemaken. Een vrouwenfilm, in de beste zin van het woord. Ondanks 'zware' onderwerpen als overspel en terminale kanker blijft de film licht van toon; met veel humor en ook verdriet is het een bemoedigende film, die ook over zusterschap gaat.

vrijdag 8 juli 2011

The Brooke Ellison Story

Film: The Brooke Ellison Story(2004) Tv-film naar een waargebeurd verhaal, maar over de echte Brooke kan ik niks vinden, want alles googlet naar de film. Verhaal gaat over een jong meisje dat door een auto-ongeluk voor haar leven verlamd raakt vanaf haar nek. Aanvankelijk lijkt ze ten dode opgeschreven, maar ze overleeft en door eigen wilskracht en grote offers van haar moeder die haar 24/7 begeleidt weet ze het ver te schoppen t/m een masters degree op Harvard.

Het verhaal rolt als een gek door het leven van Brooke zonder ergens lang bij stil te staan. Dat heeft wel iets fris, maar is tegelijkertijd de zwakte van de film. Zo krijgt de vader veel financiële tegenslag en verzamelt hij bewijslast tegen de onwillige bureaucraten, maar ineens lijkt alles opgelost. Hij krijgt veel hulp van collega's en buren, ook in een enkel shot aangeduid. De problematiek van de zus wordt licht aangeduid, maar is ook ineens weer over na een vermanend woordje van moeder. Toch een interessante film, zeker omdat het waar gebeurd is en al helemaal omdat de film is geregisseerd door Superman Christopher Reeve, die, zelf verlamd geraakt, weet waarover hij het heeft.

Knap gedaan is de overgang van meisje Brooke naar tiener Brooke. In hetzelfde shot vloeit de een over in de ander en de twee actrices zijn zo gelijkend dat het heel geloofwaardig is.

Hoewel de film uit 2004 is werd hij nu voor het eerst op Nederlandse tv vertoond.

ps Dankzij Hanss toch een link naar de echte Brooke en wel hier

vrijdag 1 juli 2011

Leer ons stil te zitten

Boek: Tim Parks: Leer ons stil te zitten (uitgelezen)
Tim Parks is romanschrijver en essayist, maar in dit boek neem hij zichzelf onder de loupe en wel een zeer sterke loupe, hij keert zichzelf behoorlijk binnenstebuiten en laat veel van zijn innerlijk leven zien. Hij heeft hevige buikpijnen en pijn bij het plassen die steeds maar erger wordt. Hij gaat door de medische molen, men wil hem opereren, maar onderzoeken wijzen uit dat hem niets mankeert. Uiteindelijk komt hij van zijn pijnen af door bezinning op zijn manier van leven, op zijn gestresste lichaam en door meditatie. Naar het einde toe een beetje langdradig en het einde is ook nogal abrupt, maar toch een boeiend boek, vooral wat betreft zijn filosofische overpeinzingen. Met name de stukken over taal, die hem als schrijver natuurlijk na aan het hart ligt, zijn interessant en doen denken aan "De kaart is niet het gebied" van de filosoof Alfred Korzybski. Door zijn uitweidingen hierover snapte ik dit voor het eerst tot op de bodem. Alle woorden en begrippen zijn altijd metaforen, het kan nooit de werkelijkheid zijn. Hij beleeft taal op een bepaald moment zelfs zozeer als hindernis dat hij besluit met schijven te stoppen. Gelukkig komt hij daar weer van terug. Het boek is geschreven met veel humor en zelfrelativering.

donderdag 30 juni 2011

Arrietty

Film: Arrietty (anime)

Een juweeltje uit de Ghibli-studio, maar anders dan vorige films, niet onder regie van Miyazaki en minder mysterieus. Het idee van deze film is wel van Miyazaki, maar die is te oud geworden en heeft het stokje overgedragen aan een zekere Yonebayashi. Toch een erg mooie film waar je met een ontroerd gevoel naar kijkt en op terug kijkt. Verfijnd en met mooie details, enerzijds een beetje zoet misschien, maar toch ook spannend af en toe.
 Het verhaal gaat over een klein volkje, geen kabouters met puntmutsen, geen mensen, maar een verkleinde uitgave van mensen. Het leuke is dat je je steeds een heel klein mensje waant, waardoor de verhoudingen van de gewone dingen totaal anders worden. Een speld bijv. wordt een zwaard, een suikerklontje wordt een zwaar te tillen object dat maar net in een rugzak past. Of de verhoudingen altijd kloppen, daar heb ik wel eens mijn vraagtekens bij, maar ja, niet echt storend verder.
De film komt pas volgende week in de Nederlandse bioscopen, herstel: in de filmhuizen, maar ik heb vast even voor jullie gesneakt :)

zondag 19 juni 2011

The Social Network

film: The Social Network
Over het ontstaan van Facebook en alle perikelen er omheen., vriendenverraad, rechtszaak. De film springt vanuit de rechtszaak steeds naar het verleden en terug.
In het begin werd ik doodmoe van al het nerdy gepraat en had ik zelfs de neiging om te stoppen met kijken, maar gaandeweg werd het toch boeiender en ik heb geen spijt dat ik hem heb uitgekeken.
Goeie recensie hier

donderdag 16 juni 2011

The Motorcycle Diaries

Film: The Motorcycle Diaries (2004). Een film die al heel lang op mijn verlanglijstje stond, maar door de prachtige muziek van Santaolalla kwam ik er nu eindelijk toe om te gaan kijken. Prachtige film over de reis die de jonge Che Guevara als geneeskunde-student met een vriend maakte en die hem door de armoede en het onrecht dat hij overal zag beslissend veranderde zodat hij een revolutionair werd. Prachtige beelden ook van de landen waar ze doorheen trokken. De film is een roadmovie, gebaseerd op het dagboek dat hij bijhield en de brieven aan zijn moeder. Che wordt wel erg nobel voorgesteld in deze film, maar dat zij de regisseur (WalterSalles) die vast een bewonderaar van hem is, vergeven.

maandag 13 juni 2011

Game of Thrones: Baelor

 Serie: Game of Thrones 1x09. Baelor
Maar weer even de bespreking uit de nieuwsgroep eronder gooien:

woensdag 8 juni 2011

Film Twilight en boek Een Spel der Tronen

Film: Twilight. Een film over een tienermeisje dat verliefd wordt op een vampier. Hoe origineel ;) Net als bij The Fountain werd ik aangetrokken door de mooie muziek van Alexandre Desplat en ik had niet te hoge verwachtingen bij deze film. Toch was hij wel aardig. Niet onprettig om naar te kijken en af en toe spannend. Nu is dit de eerste van een serie van vier (The Twilight Saga) maar ik geloof niet dat ik de andere drie ook wil zien. Eén is genoeg.

Boek Uitgelezen: Een Spel der Tronen, deel 1 van de serie van George Martin. Het boek heet eigenlijk: Een lied van IJs en Vuur en Spel der Tronen is het eerste deel. Hier en daar een beetje langdradig vanwege de vele namen en uitweidingen, maar met veel spannende scènes. Leuk om het boek gelijk verbeeld te zien in de tv-serie. Ik was anders in geen eeuwigheid aan dit boek begonnen. Heb nu veel zin in deel 2, wat waarschijnlijk in herdruk is, niet te krijgen, dus maar weer naar de bieb.

dinsdag 7 juni 2011

Game of Thrones: Pointy End

serie Game of Thrones 1x08 Pointy End. Omdat ik deze aflevering in de nieuwsgroep (usenet) heb besproken zal ik dit integraal hier overnemen, anders wordt het zo dubbelop.

Afl. 1x08 Pointy End dus

zondag 5 juni 2011

Doctor Who

Serie Doctor Who. 
Afl. 6x6 The Almost People.
Afl. 6x7 When a Good Man goes to War.

Ik wilde eigenlijk het tweede deel van The Almost People overslaan omdat het eerste deel mij zo slecht bevallen was, maar toen ik aan 6x7 begon snapte ik helemaal niks van het begin, dus ik ben toch maar eerst 6x6 gaan kijken. Doctor Who wordt steeds meer een vervolgverhaal waarvan je niks kan missen. Al heb ik nu alles gekeken, ik vind het allemaal vreselijk ingewikkeld en snap nog een heleboel niet. Ik heb dus drie maanden om erover na te denken...

dinsdag 31 mei 2011

Darren Aronofski: The Fountain

Film: Darren Aronofski The Fountain. Nieuwsgierig geworden door de scoremuziek besloot ik de film zelf te kijken. Drie verhalen door elkaar heen, verleden (Spanje tijdens de Inquisitie), heden (een wetenschapper zoekt geneesmiddel tegen kanker vanwege zijn stervende vrouw) en toekomst (beetje onduidelijk, soort yogi als ruimtevaarder?), allemaal gespeeld door dezelfde acteurs, cirkelend om de thema's leven, dood en acceptatie van de dood, eeuwig leven, levensboom, levensbron. Het eerste kwartier is al erg onbegrijpelijk, als we eindelijk in het heden komen wordt het allemaal wat invoelbaarder, maar het wordt je verder niet makkelijk gemaakt. Dat is niet zo erg als het ook boeit, maar daar was het allemaal te cryptisch en te zweverig voor. Ook het eind kwam er niet goed uit. Jammer, want nu heb ik ook ineens geen zin meer in de muziek, terwijl dat de reden was om te gaan kijken. Hopelijk gaat dat niet met alle filmmuziek zo, anders kan ik beter geen films kijken waar ik de muziek mooi van vind :)

maandag 30 mei 2011

You win or you die

Serie Game of Thrones 1x07 You win or you die.
Oh oh wat erg allemaal. En wat spannend.

woensdag 25 mei 2011

All Watched Over By Machines Of Loving Grace

Documentaire serie  All Watched Over By Machines Of Loving Grace ep.1 Love and Power
Ik heb met groeiende verbazing zitten kijken naar deze aflevering, met name naar de verbanden die gelegd werden. De romantische titel (titel van een nummer van Bravecaptain) zette mij totaal op het verkeerde been. Ik dacht eigenlijk dat het alleen over computers en andere nieuwe technologie zou gaan, beetje sciencefiction-achtig, maar het ging over het objectivisme, filosofische stroming van Ayn Rand en de verstrekkende gevolgen daarvan voor het huidige mensbeeld: de individualisering, economie en machtsverschuivingen in de wereld. De fragmentarische beelden geven de suggestie van allerlei verbanden die er misschien niet zijn, of misschien wel. Dat werd me niet helemaal duidelijk. Iets meer helderheid geeft deze site. Het is wel een uiterst interessante gedachtegang en ik hoop deze serie verder te bekijken. BBC2 maandag 22 uur.

maandag 23 mei 2011

Game of Thrones A Golden Crown

Serie Game of Thrones: A Golden Crown. Als ik nog twijfelde of ik zou doorkijken of afhaken, dan is nu het pleit beslecht. Een geweldige aflevering, met juweeltjes van scènes en dialogen. Ik ben gegrepen. Ik wil meer!

zondag 22 mei 2011

The Wildebeest Implementation, The Rebel Flesh

Serie The Big Bang Theory: 4x22 The Wildebeest Implementation 
Leuk als altijd. Nog twee te gaan. Zuinig mee zijn.

Serie Doctor Who 6x5 The Rebel Flesh.
Nog nooit met zoveel weerzin naar een doctor Who aflevering zitten kijken. Horror. En dan is het ook nog de helft van een tweedelige aflevering, dus volgende week nog zoiets. Brrrr...

donderdag 19 mei 2011

De Heimweefabriek

Uitgelezen: Douwe Draaisma: De Heimweefabriek (2008)  Een zeer interessant boek met als centraal thema het reminescentie-effect bij ouderen (de terugkeer van jeugdherinneringen in de ouderdom) Met tal van anecdotes en uitkomsten van onderzoeken, oa onder honderdjarigen. Denk niet dat je zoveel wint door honderd te worden ipv tachtig, want die laatste decennia gaan in een vloek en een zucht voorbij, terwijl de eerste twintig jaar een eeuwigheid lijken. Alleen het laatste hoofdstuk gaat over heimwee, oa over die van emigranten bij wie de heimwee in de ouderdom weer terugkeert, juist omdat de jeugdherinneringen ineens weer helder opduiken (iets wat trouwens bij iedereen gebeurt) Wat een heerlijk boek om te lezen. Jammer dat het uit is. Een uitgebreide en informatieve recensie staat hier

Serie: Desperate Housewives 7x15 Farewell Letter
                                                      7x16 Searching
Het seizoen in Amerika is afgesloten dus maar eens even wat inhalen zonder te hoeven wachten.Ik zie (dankzij de tags) dat ik de serie meer dan twee maanden heb laten liggen, dus ik moest er wel weer even inkomen.

dinsdag 17 mei 2011

Maxima, The Wolf and the Lion, Gerry

Maxima, portret van een prinses. Mooi gemaakte documentaire n.a.v. haar 40e verjaardag. Wat een veelzijdige en positief ingestelde vrouw. Ik was onder de indruk.

Serie: Game of Thrones 1x5 The Wolf and the Lion. Erg heftige aflevering. Veel gehak en gulpend bloed. Niet mijn ding. Wel veel interessante confrontaties en ontwikkelingen, m.n. die tussen koning Robert en Ned Stark. Het Hand van de koning zijn is maar van korte duur. De actie van zijn vrouw om Tyrion gevangen te nemen komt hem duur te staan, voorlopig met een fikse verwonding. Spannende aflevering.

Film: Gerry van Gus van Sant.  Een arthouse-film over een dwaaltocht van twee vrienden door de woestijn. Maar er is geen karakterontwikkeling, er zijn slechts wat korte soms hilarische dialogen. Er gebeurt bijna niets, maar niet helemaal niets. Een zeer indringende en beklemmende film met soms ondragelijk lange scènes van alsmaar hetzelfde, maar dan toch weer niet helemaal hetzelfde. Het is net minimal music, maar dan in beeld. Er zijn twee vrij lange tracks van Arvo Pärt, die veel aan de sfeer bijdragen. Verder alleen de wind, de wolken, het veranderende landschap, de dag en de nacht en twee jonge mannen die langzaam maar zeker uitgeput raken. Gedurfde film, maar ik was blij toen het afgelopen was.

zondag 15 mei 2011

Doctor Who: The Doctor's Wife

Eurovisie Songfestival Düsseldorf 2011 Gewonnen door Azerbeidjan. Dat land bestond nog niet toen Teddy Scholten het songfestival in 1959 won met "Een beetje"

Doctor Who 6x4: The Doctor's Wife, geschreven door Neil Gaiman

Doctor Who: Confidential. Neil Gaiman zeer aanwezig, leest voortdurend uit zijn script en geeft commentaar op de set.

dinsdag 10 mei 2011

SGU: Gauntlet

Serie Stargate Universe 2x20 Gauntlet. Seizoensfinale en helaas ook seriefinale.
Was heel even bang dat het weer een 'vechten tegen de drones'-aflevering zou worden en dat er met de annulering van de serie totaal geen rekening was gehouden, maar godzijdank werd dit een bijzonder mooie, ontroerende en waardige afsluiting van de serie. Ik heb tot mijn eigen verrassing nog harder gehuild dan bij de Lost-finale en dat wil wat zeggen.

maandag 9 mei 2011

Cripples Bastards and Broken Things e.a.

In Turkije slotafl.

Game of Thrones afl. 4 Cripples, Bastards and Broken Things

Belle et Sebastien: afl. - De Vreemdeling
                                      - Het koffertje van Norbert



zaterdag 7 mei 2011

The Curse of the Black Spot en L'Illusionniste

serie Doctor Who: The Curse of the Black Spot. Een redelijk op zichzelf staand verhaal met toch wat rode-draadverwijzingen.

Film: L'Illusioniste van Sylvain Chomet. Het scenario van deze film is al in 1956 geschreven door Jacques Tati en is dan ook een hommage aan hem. Animatiefilm, juweeltje, prachtige beelden, veel humor en melancholie. Mooie recensie hier.

vrijdag 6 mei 2011

The Queen

Film: The Queen Over de houding van het Engelse koningshuis bij de dood van prinses Diane en de rol van de pas benoemde Tony Blair.
Mooie film met historische beelden tussendoor en een geweldige rol van Helen Mirren als de Queen. Je denkt geen moment dat je naar een actrice zit te kijken. Heel knap. Prince Philip wordt wel èrg negatief afgeschilderd.

donderdag 5 mei 2011

Stargate Universe The Blockade

Serie Stargate Universe 2x19 The Blockade. Een aflevering met veel spanning en dreiging. Drones drones overal drones. Daar wil je niet door ontdekt worden. Casualties: Eén gebroken neus en een blinde.
Nog maar 1 aflevering te gaan hierna, dus dat wordt geen echte finale.

woensdag 4 mei 2011

Stargate Universe: Comment Descend en Epilogue

Serie: Stargate Universe  2x17 Comment Descend
                                          2x18 Epilogue

Dat is het voordeel van achter lopen. Ik kon nu deze heel erg bij elkaar horende afleveringen achter elkaar kijken. En wat een prachtige aflevering die laatste. Vooral zo aan het einde van een serie die afgebroken wordt krijgen we toch een mooie epiloog. Met zelfs een moraal op het eind: Our mission is and always will be the journey itself!

dinsdag 3 mei 2011

Game of Thrones: het boek

Boek: Game of Thrones, Dankzij armblessure de eerste 100 bladzijden weggelezen. Verhaal gaat in een rustig tempo en ik ben nog lang niet bij vwb de serie.

Serie: Stargate Universe 2x16 The Hunt

maandag 2 mei 2011

Game of Thrones: Lord Snow

Serie Game of Thrones afl. 3 Lord Snow.
Mooie beelden, mooie sfeer, mooie achtergrondklanken. Het is allemaal erg mooi gemaakt. Veel personages met moeilijke namen, deze aflevering weer nieuwe personages of was ik er alweer een paar vergeten? Nog maar eens goed studeren :)

zondag 1 mei 2011

The Agreement Dissection, Seizure en Het Verdronken Dorp

The Big Bang Theory 4x21 The Agreement Dissection. Eindelijk weer een na een paar weken wachten en was weer ontzèttend leuk!

Stargate Universe 2x15 Seizure. Twee verhaallijnen waarvan ik het hele gedoe met de stenenswitch niet snapte, de tweede verhaallijn op het schip zelf was wat makkelijker te volgen en laat zien dat het downloaden van entiteiten in computers grote risico's met zich meedraagt.

In Turkije afl.Het Verdronken Dorp. Veel dorpen zijn onder water komen te staan omdat overal dammen worden gebouwd voor electriciteitsopwekking.

N.a.v. de uitzending van vorige week over soaps en censuur heeft Bram Vermeulen een column geschreven waarin hij schrijft dat hij vond dat Turken zo snel beledigd zijn. De Turken in Nederland hebben hem inmiddels weten te vinden, want er staan al 42 reacties waarin de strekking van zijn column min of meer bevestigd wordt. Ze vinden hem dom, lomp en arrogant en nog een heleboel meer. Jammer, Bram stelt zich vooral vragend op. maar hij is een Nederlandse journalist met een Nederlandse manier van vragen stellen, die daar misschien niet altijd goed valt en ook het gebrekkige Turks zal een rol spelen. Dat voor de beledigde Turken daar, maar die commentaren hier, dat is gewoon plat gescheld en nogal stuitend. Gelukkig is er ook wat tegenwind.

zaterdag 30 april 2011

Koninginnedag en dr.Who: Day of the Moon

Koninginnedag. Koningin reist af naar Limburg: Thorn en Weert. Alleen het stuk van Thorn gekeken.

Doctor Who 6x02: Day of the Moon. Een vervolg op 6x01, maar ik kon er niet veel touw aan vastknopen. Het ging in een ongelofelijke snelheid, met verwijzingen naar eerdere afleveringen en met nog veel onbeantwoorde vragen. Je had niet het idee dat dit de afsluiting was van een twoparter. Wel intrigerend.

Doctor Who Confidential. Ik hoopte hier nog wat antwoorden te vinden, maar die kwamen niet. Een deel van de aflevering ging over hun reis naar Amerika, de stukken die ze daar hadden opgenomen en ook wat sightseeing door de woestijn van Utah met het merkwaardige landschap. Het geeft wel wat inzicht in hoe ze dingen opnemen en waar (wat met green screen, wat niet) maar het doet toch ook altijd wat afbreuk aan de magie van het verhaal, als je bijv. ziet wie er in 'het monster' zit.

vrijdag 29 april 2011

The Royal Wedding en SGU: Hope

The Royal Wedding. Reportage van het huwelijk van Kate en William, begonnen op journaal 24, daarna afwisselend op Ned.1 en BBC1, uiteindelijk toch vooral op BBC blijven hangen vanwege de iets meer houtsnijdende commentaren. Totaal andere cameravoering dan hier in Nederland bij koninklijke huwelijken, niet gericht op emotionele effecten, maar met een zekere gereserveerdheid benaderd.
In DWDD ging het daar alleen maar over en had men daar geen begrip voor.

Stargate Universe 2x14 Hope. Weer een interessante aflevering. Overleden geliefden worden opgeslagen in de database van het schip met behulp van 'de stoel'. TJ doet een niertransplantatie, met behulp van Amanda Perry, ook opgeslagen in de database.
Zou ik dat wat vinden, mijn overleden geliefden ergens opgeslagen? Is er dan nog karakterontwikkeling? Is er dan nog sprake van een gelijkwaardige verhouding als ik de knop aan en uit kan zetten, maar de ander niet? Iets om over na te denken.... doet een beetje denken aan Caprica, die andere gecancelde serie met overledenen die opgeslagen zitten, maar dan in een Cylon (robot)

donderdag 28 april 2011

SGU: Alliances

Serie Stargate Universe 2x13. Ik probeer er wat vaart in te zetten, want de finale komt er al bijna aan. Stenenuitwisseling. Camille en Greer moeten een bom onschadelijk zien te maken, nou ja vooral Camille want Greer is geblesseerd. Er is zo'n hoge straling dat hun doodvonnis is getekend, maar dat geldt dan voor de lichamen die nog even aan boord van de Destiny zijn. Niet leuk om dan weer terug te moeten in je eigen lichaam, maar ja ze moeten wel, zegt Young. Camille en Greer zijn dichter bij elkaar gekomen. Zo gaat dat als je samen heftige dingen meemaakt. De enige overgebleven Lucian aan boord van het schip blijkt betrouwbaar en helpt bom onschadelijk maken.

woensdag 27 april 2011

SGU: Twin Destinies

serie: Hello Goodbye. Ik merk dat de rek er toch een beetje uit is bij mij. Ik kijk nog wel, maar niet meer iedere week.

Serie Stargate Universe 2x12 Twin Destinies. Goeie aflevering, al snap ik er geen jota van en ga ik niet eens mijn best doen om het te snappen. Tijdreizen door Rush zodat er twee Rushes zijn, dat gaat nog, maar van Telford schijnen er ook twee te zijn en dat gaat me te ver :)

dinsdag 26 april 2011

Games of Thrones: The King's Road

Games of Thrones. afl. 2: The King's Road.
Wreed en heftig. Lichtelijk teleurstellend na aflevering 1, maar weet niet goed waarom.

zondag 24 april 2011

In Turkije en A'dam e.v.a. (laatste)

serie In Turkije. We zijn weer terug in Istanboel, het moderne Turkije en het gaat over wat op tv te zien is, zoals soaps en nieuws. Er is een soap over een Ottomaanse sultan met veel vrouwen en er zijn actiegroepen die dit van de buis willen, te immoreel, Ottomanen mogen niet in kwaad daglicht gesteld worden. Soapschrijvers komen niet in de gevangenis, journalisten die verkeerde dingen zeggen wel.

serie A'dam e.v.a. slotaflevering. Er gebeurt weer een hoop, maar Adam en Eva zijn weer bij elkaar op het eind. Eva zegt dat ze niet bang meer is, dat ze zich altijd over van alles zorgen maakte wat zou kunnen gebeuren, maar nu telt alleen het hier en nu. Een mooi Zen-einde van een mooie serie.

zaterdag 23 april 2011

Doctor Who: The Impossible Astronaut

serie Doctor Who: The Impossible Astronaut.
Lang moeten wachten maar eindelijk weer een nieuwe aflevering van doctor Who. Enerzijds zijn two-parters irritant, want we moeten een hele week op de afloop wachten, anderzijds is er het voordeel dat het eerste deel meestal een langzame opbouw heeft, dus een prettig rustig tempo zonder geren en gevlieg, wat meestal voorbehouden is aan deel 2. Dit was hier ook zeker het geval. Zelfs in de enge onderaardse gangen waar een moeilijk slot moest worden geopend, wordt intussen in alle rust door River Song verteld hoe het zit tussen haar en de doctor :)
Verder vond ik het een erg goede aflevering, spannend, geheimzinnig, geestig, en een spannende cliffhanger (waar de preview dan weer afbreuk aan doet) Het vloog om, geen tijd om op de klok te kijken.
Volgende week dus het geren en gevlieg om het af te sluiten, maar hopelijk valt het mee...

Paul

Film: Paul (2011) Sf-komedie, parodie op veel bestaande sf-films, het meest lijkend op E.T., maar ook veel verwijzingen naar andere sf-films. Met Simon Pegg en Nick Frost, komisch duo uit Engeland die na een bezoek aan de Comic-Con in Amerika alle plaatsen langsgaan waar ufo's zijn geland en komen dan Paul tegen, het figuurtje van de plaatjes over Roswell blijkt echt en moet net als E.T. naar zijn moederschip vervoerd worden met een hoop achtervolgingen.
Viel me alles bij elkaar toch een beetje tegen. Gein die op een gegeven moment omslaat in ongein, de achtervolgingen naar het eind toe steeds meer over de top en dan gaat het ineens te lang duren allemaal.
Parodie is een verre van gemakkelijk genre.

woensdag 20 april 2011

Game of Thrones

Serie: Games of Thrones. Een nieuwe fantasy-serie van HBO. Het was even spannend, want er was een mini-discussie over op Twitter waarin het woord 'aanstellerig' viel. Ik denk dat ik wel begrijp wat bedoeld wordt, zou het zelf eerder wat plechtstatig of overgedramatiseerd noemen, maar ik vind het wel bij de serie passen. De serie is naar een boekenserie van George Martin: A Song of Ice and Fire. Deel: Game of Thrones. Ik heb het maar even besteld bij de bieb in Nederlandse vertaling zodat ik alle personages misschien wat sneller leer kennen, want dat viel me niet mee bij deze eerste aflevering. Het plan is dus om de serie te volgen.

zondag 17 april 2011

Turnabout Intruder, de laatste Armeniër en Paradise Lost

serie Star Trek TOS: Turnabout Intruder. De allerlaatste van onze gezamenlijke (nieuwsgroep)-herkijk van TOS.

Serie In Turkije. Aflevering: De laatste Armeniër. Ditmaal zagen we veel beelden van het arme Turkije, het oosten en zuidoosten. Over de Armeniërs, de genocide van 1915 en de ontkenning. Over de Koerden ook die aan de genocide hebben meegewerkt vanwege allerlei schone beloften en die zelf ook een moeilijk verhouding met de Turken hebben. De laatste Armeniër is uiteindelijk een man van over de 100 die hoog in de bergen woont. De 'enige' die niet gevlucht was bij de genocide en die daarna nooit meer gesproken heeft, aldus het verhaal. Prachtige kop had die man.

Serie A'dam e.v.a. afl. 7 Paradise Lost. Toch een beetje jammer dat de heerlijk lichte en speelse toon van de serie, waar iedereen zo van genoot, verdwenen is. Adam en Eva gaan door zwaar weer, vorige week ingezet, vandaag gaat t nog even door. Volgende week de laatst aflevering alweer.

zaterdag 16 april 2011

Mildred Pierce 5 (slot)

miniserie Mildred Pierce aflevering 5. Slotaflevering.
Sommige mensen hebben een keiharde leerschool nodig voor hun de ogen opengaan. Mildred is er zo eentje. Vandaar dat dit een hele heftige slotaflevering was. De rest toch maar even onder spoiler space.

vrijdag 15 april 2011

Mildred Pierce afl. 4

miniserie Mildred Pierce afl. 4. Het blijft toch een vreemd verhaal. De haat en minachting van dochter voor moeder komt nu eindelijk openlijk naar buiten. Wel een opluchting dat Mildred haar eindelijk eens de deur uitzet. Maar dat Veda in een paar maanden tijd ineens zo'n geschoolde stem heeft en nog in vloeiend Frans zingt ook, dat kan natuurlijk niet, al heb je nog zo'n goeie leraar. Als ik morgen uit kon slapen had ik nu nog wel een uurtje doorgekeken, want ik zit er helemaal in en ben benieuwd hoe het afloopt.

donderdag 14 april 2011

Stargate Universe en Mildred Pierce 3

Serie Stargate Universe afl. 2x11. Deliverance part2. Had eigenlijk besloten na de break niet verder te kijken, omdat de serie gecanceld is en je straks misschien weer met een nooit opgeloste cliffhanger komt te zitten, maar ik hoor zoveel enthousiasme over de nieuwe afleveringen dat ik toch maar ben gaan kijken. We zien wel.

Miniserie Mildred Pierce afl. 3.Het blijft tobben met het leven van Mildred. Aan de ene kant is ze heel flink. Na de dood van haar dochtertje pakt ze haar leven weer op en opent haar restaurant dat gelijk al heel goed loopt. Aan de andere kant kan ze haar dochter totaal niet de baas die ook nog eens ontzettend beïnvloed wordt door haar minnaar Monty die nu totaal op haar geld leeft. Dat zag je al van verre aankomen. Ik zit me eigenlijk constant op te winden dat ze zich zo laat inpakken door dochter en minnaar, maar ik bedenk me ook dat het uit het leven gegrepen is. Ze is geen hollywoodheld, maar een mens zoals ik er zoveel ken in mijn omgeving, sterk op een heleboel vlakken en tegelijkertijd zwak op weer andere vlakken.

maandag 11 april 2011

Hubble

Imaxfilm in het Omniversum Den Haag: Hubble. Over het repareren van de Hubble-telescoop in de ruimte en over de ruimte zelf. Door de Hubble wordt zichtbaar wat eerst niet zichtbaar was. Miljarden sterrenstelsels, ontstaan en vergaan van sterren. Heel imposant. Als film is het een beetje een ratjetoe en op het commentaar bij de film kun je ook wat commentaar hebben.

Serie In Turkije. afl. 3: Weg van Europa. Was weer machtig interessant. Ditmaal ging het eigenlijk meer over Irak. Duizenden Turkse vrachtwagens rijden dagelijks de Irakese grens over (Irak is buurland van Turkije) om hun handelswaar te verkopen. Ook werken er heel veel Turken (meest Koerden die een eigen domein hebben in een deel van Irak) voor rijke Irakezen, in de bouw. Hele villawijken worden opgetrokken door de Turken, die bekend staan als harde werkers, terwijl onder de Irakezen zelf een hoge werkloosheid heerst. Het zijn de buitenlanders die het land daar opbouwen na de oorlog. Interessant om vanuit andere gezichtspunten te kijken, bijv. hoe vanuit Turkije naar Amerika en Europa wordt gekeken.

Serie A'dam e.v.a.  afl. Nachtschade. Dat was heel erg schrikken voor mij en voor alle anderen die zo blij werden van de serie. Dit was een erg trieste aflevering.



zaterdag 9 april 2011

All our Yesterdays

Star Trek TOS: All our Yesterdays. Een van de betere afleveringen.

IClaudia Theatershow van Claudia de Breij. Opname van 2009, alweer gedateerd en ook niet helemaal uitgekeken, misschien al eens (gedeeltelijk) gezien, kwam me zo bekend voor.  (was op tv)

vrijdag 8 april 2011

The Big Bang Theory

Serie: The Big Bang Theory ep. 4x19 The Zarnecki Incursion
          The Big Bang Theory ep. 4x20 The Herb Garden Germination.

Toch wel de leukste serie ooit :))))
Minder leuk: Nu weer drie weken wachten...

donderdag 7 april 2011

Arctic

docuserie: Arctic With Bruce Parry. De tweede aflevering van een serie over het poolgebied, waarin Groenland bezocht wordt. Grote veranderingen daar vanwege het steeds vroeger smelten van het poolijs. Bruce trekt helemaal naar het noorden van Groenland, het plaatsje Qaanaaq, waar hij met traditionele jagers met sledes en honden op jacht gaat. De jagers kunnen dat alleen nog doen met een baan erbij en de opbrengst is ook zeer schaars geworden. Zuidelijker op Groenland wordt aan mijnbouw gedaan. Wat ooit onder dikke lagen ijs verborgen lag wordt nu bereikbaar, zoals zink en lood.
Altijd weer indrukwekkend hoe Bruce Parry zich inleeft in de traditionele bevolking en voluit meedoet met alles wat zich aandient (zoals brrrr-dingen eten)  Erg stoer. Ook indrukwekkend, maar dan in negatieve zin is het teloorgaan van de oude culturen, zoals dat van de Inuit, die ooit zo verbonden waren met de natuur om hun heen en zich nu aan de opgelegde quota moeten houden. Ze proberen zich aan te passen maar toch is het aantal zelfmoorden op Groenland schrikbarend hoog, zoals in vele verdwijnende "natuur-culturen".

Hello Goodbye, Schiphol als het ultieme emotieparadijs ;)

woensdag 6 april 2011

Il y a longtemps que je t'aime

Film: Il y a longtemps que je t'aime (2008) Debuutfilm van Philippe Claudel. Mooi intiem drama. Vooral Kristin Scott Thomas is erg goed als de moeder die 15 jaar in de gevangenis heeft gezeten omdat ze haar 6-jarig zoontje vermoord heeft. Ze trekt tijdelijk bij haar zus in en het verhaal speelt zich voor een groot deel tussen de twee zussen af, met ook nog wat momenten met reclassering en het vinden van een baan. Het waarom van haar daad wordt pas op het eind duidelijk, dus je zit vrijwel de hele film met die grote vraag. Hier een mooie en uitgebreide recensie.

maandag 4 april 2011

Hello Goodbye

Er is een nieuw seizoen begonnen van Hello Goodbye, het 9e alweer! Aangrijpende verhalen en hartverscheurende taferelen. 

zondag 3 april 2011

De Mosselman en De Harmonie

Beetje hapsnap vandaag. Stukje Human Planet, stukje nieuwe serie Chaos, wel aardig maar toch niet om mijn kostbare tijd in te steken.
Wel helemaal gekeken: serie In Turkije afl.2. De mosselman.
In 50 jaar tijd is de bevolking van Istanbul gegroeid van 1 miljoen naar 17 miljoen!! Allemaal migranten. Openhartige gesprekken met Koerden, oudere en jonge generatie en met Afrikanen. Een traditionele Koerdische bruiloft midden in de stad alsof het een dorpsplein was. Mooi gefilmd, fijn dat Bram Vermeulen Turks spreekt, geeft gelijk meer toegang.Ik zie dat hij ook columns schrijft trouwens.
Ben wel een politieke onbenul, maar mijn intuïtie zegt dat het jammer is dat Europa zich af heeft gekeerd van Turkije, dat zich nu naar het oosten richt, zeker nu het daar in de omringende landen een steeds groter kruitvat aan het worden is.
A'dam e.v.a. afl. De Harmonie. Aflevering 5 alweer. Nog maar drie te gaan helaas. De voorstukjes voor de volgende aflevering waren weer een overval met hele nare spoilers, maar ik geloof toch dat het allemaal goed gaat komen :)

The Borgias

Na het onschuldige en gezapige, maar toch altijd leuke Twee voor Twaalf wat ik op Uitzending Gemist heb ingehaald, mij 'in het verderf'gestort, nl. in het leven van:
The Borgias, een tv-serie van Showtime, geregisseerd door Neil Jordan die al meer goede films op zijn naam heeft staan.
De eerste aflevering duurde gelijk al ruim anderhalf uur, maar ik geloof niet dat ik verder ga kijken.

Deze serie legt alle nadruk op de zwarte kant van de mensen. Er is niemand die je sympathiek vindt, niemand die je vertrouwt. List en bedrog, berekening, moord en doodslag, gekonkel, dit alles ingegeven door machtwellust en dat anderhalf uur lang. Eigenlijk meer dan ik kan hebben. Nou waren de Borgia's ook wel zwaar corrupt volgens historische bronnen, maar er is geen moment om even op adem te komen.

Goedmakertjes en waardoor je toch blijft kijken waren de prachtige muziek uit die tijd (15e eeuw, Spanje, Italië) en de mooie beelden en goed gecaste personages. De intro is al schitterend en je verheugt je op wat komen gaat, maar dan begint het en dat allemaal in het pauselijk paleis, want het gaat hier over paus Alexander VI en zijn familie :) Ik heb op wiki maar even gelezen hoe het allemaal verdergaat en afloopt en laat deze serie verder voor wat hij is, denk ik...

Ik las nog dat bij de pauskeuze van Borgia, die iedereen omkocht met allerlei bezittingen, er maar 5 van de 23 kardinaals de steekpenningen weigerden.

zaterdag 2 april 2011

Up in the Air

Film: Up in the Air (2009)
Het duurde even voor de film me te pakken had, maar naarmate hij vorderde werd 't steeds beter.

De film straalt zo'n relaxte sfeer uit en George Clooney speelt zo innemend, dat je eerst niet door hebt hoe tragisch en actueel het verhaal is en dat het niet om een feelgoodmovie gaat, al is de hele tijd George Clooney wel erg leuk om te kijken.  Hij is echter wel iemand die per vliegtuig de States rondreist om mensen het slechte nieuws te brengen dat ze ontslagen zijn. Aanvankelijk zeer tevreden met zijn leven in hotels en in de lucht verandert er iets in hem in de loop van de film en dat heeft te maken met zijn twee tegenspeelsters. De film heeft een verrassend en open einde. De muziek is geweldig gekozen en helemaal passend bij het relaxte sfeertje; zijn beide tegenspeelsters (Vera Farmiga en Anna Kendrick) zitten ook goed in hun rol.

Een bijzondere en originele film.
Ik las nog dat de mensen met wie de slecht-nieuwsgesprekken zijn gevoerd geen acteurs waren, maar ook daadwerkelijk net ontslagen waren. Ook het laatste lied bij de aftiteling en titellied was van een pas ontslagen werkloze (Kevin Renick). Up in the air heeft hier dan ook een dubbele betekenis.


donderdag 31 maart 2011

zondag 27 maart 2011

Forbidden Planet

Film: Forbidden Planet (1956) (het was SFweekend bij TCM) Wordt als een van de betere sf-films uit de jaren 50 gezien en dat kan ik beamen. Erg leuk vond ik de bliepjes als muziek. Zag daarna nog het indrukwekkende begin van 2001 van Stanley Kubrick, die ik verder heb opgenomen, dus daar hoop ik nog tijd voor te vinden, misschien wel leuk om nog weer eens te zien, maar avondvullend.
Documentaire In Turkije Weer een zeer interessante serie van de VPRO over het hedendaagse Turkije. Afl. 1 Over Ataturk, de vader van de Turken dmv gesprekken van Bram Vermeulen met Turken in Istanbul.
Serie A'dam e.v.a. 4e aflevering. Niet te missen zo'n leuke serie. Was weer heel romantisch en ontroerend.

vrijdag 25 maart 2011

STTOS: Requiem for Methusela & TBBT 4x18

Star Trek TOS: Requiem for Methusela
The Big Bang Theory 4x18: The Prestidigitation Approximation

donderdag 24 maart 2011

No Small Affair

Film: No Small Affair (1984) met een nog jonge Demi Moore. Luchtig vermaak. Opgenomen van TCM (omdat het kan ;) ) geen must-see.

The Red Shoes

Film The Red Shoes. (gezien op woensdag 23 maart)
Balletfilm uit 1948. Een verre voorloper van The Black Swan. Hoe de passie voor ballet je te gronde kan richten. Het mooist uit de hele film is het ballet The Red Shoes zelf. Het duurt ruim een kwartier en is vooral ook zo mooi omdat het gebruik maakt van filmische mogelijkheden, zoals overvloeien, verschijnen en verdwijnen. De film komt nogal traag op gang, maar heeft later toch snelle overgangen, al blijft het een lange zit. Schokkend einde. Maar je ziet veel mooi ballet, dus niet te versmaden voor de echte balletliefhebber.

dinsdag 22 maart 2011

Dinner with Murakami

Het uur van de Wolf: Dinner with Murakami 
 De documentaire is al van 2007, maar toen had ik nog niets gelezen van Murakami. Geen Murakami te zien in deze docu, want die is te beroemd om zich te laten zien en hij wil nog een leven hebben, niet herkend worden in de metro. Paul Theroux heeft eens een ontmoeting met Murakami gehad in Tokio (in zijn boek De Grote Spoorwegcarrousel Retour wijdt hij er een hoofdstuk aan) en inderdaad: niemand in heel Tokio herkent de man.

In deze documentaire zijn het vooral Japanners die vertellen wat Murakami voor hen betekent, waar hij voor staat in het huidige Japan en worden stukjes uit zijn boeken voorgelezen. Hij is heel populair in Japan, vooral onder jongeren, voor wie hij een nieuwe meer individualistische manier van leven vertegenwoordigt, al wordt hij in het rijtje beroemde Japanse schrijvers meestal niet genoemd, omdat hij een buitenbeentje is. Wat mij opviel in de docu was het gebruik van het woord nani-ka, Japans voor 'iets', maar hier veel meer betekenend. Iemand zegt:  
"Iedereen heeft een nani-ka. Waarin de alledaagse dingen zich verdiepen en een eenheid vormen. We zijn te druk bezig met de werkelijkheid. De leegte in ons wordt steeds groter. We zijn de band met onze nani-ka kwijtgeraakt.’

maandag 21 maart 2011

A'dam e.v.a., Rabbit Hole

A'dam e.v.a. afl. 3 IJsheiligen
Een serie waar je blij van wordt. Al die kleine portretjes van mensenlevens die met elkaar verweven zijn. Ontwapenend spel van Adam en Eva en niet te vergeten Harm-Jan. En dan alsmaar de stad vanuit allerlei perspectieven, ook veel luchtopnames. En steeds ook een stukje actualiteit erin. Origineel, fris, onderhoudend. Enige ontsierende zijn de spoilers tijdens de aftiteling. Net zo'n prachtig liedje vanavond en dan wordt het weggedraaid voor de previews. Zonde.

Film: Rabbit Hole Mooie film, met Nicole Kidman. Over het verwerken van het verlies van een kind. Zo'n film waar je gelijk ingezogen wordt om niet meer te kunnen stoppen.

zaterdag 19 maart 2011

Star Trek TOS en Koekkulloerem Invité

Star Trek TOS: The Way to Eden.

Het Koekkulloerem Invité van Kees van Kooten en Wim de Bie, programma n.a.v. de boekenweek. Compilatie van stukjes uit hun beeldarchief en wat autobiografisch materiaal. Heel ontroerend vond ik een nog jonge Wim de Bie die een duet van Mendelssohn zingt samen met zijn moeder, een knappe middelbare vrouw die een erg mooie stem heeft. Helaas nergens terug te vinden op het net.(opgenomen programma van gisteren)

vrijdag 18 maart 2011

Labyrinth van Jim Henson

Film Labyrinth (1986) van Jim Henson. Slechts twee echte acteurs spelen in deze film  samen met een heleboel geweldige poppen. Een lust voor het oog. Heel mooi gemaakt, met veel humor en ook spannend en eng af en toe. Lijkt me niet geschikt voor kleine kinderen. Grappig ook nog even te noemen hoe ik deze film gevonden heb: zie mijn andere blog. Erg leuke film, must see als je van David Bowie houdt of van de Jim Henson-poppen (Muppets, Sesamstraat)

donderdag 17 maart 2011

The Big Bang Theory en finale Wie is de Mol en nog zo wat

The Big Bang Theory 4x16: The Cohabitation Formulation
The Big Bang Theory 4x17: The Toast Derivation

DWDD, Wie is de Mol finale en het eeuwig voortdurende maar altijd leuk om te kijken: Twee voor Twaalf

woensdag 16 maart 2011

The American

Film: The American
Een cadeautje voor de Volkskrant-abonnee afgelopen week. Niet dat ik dat ben, maar er is altijd wel iemand in de buurt die hem wel heeft. Een film van Anton Corbijn (fotograaf) met George Clooney en Thecla Reuten, spelend in een heel oud stadje in Italië dat tegen een berg aanligt, genoeg ingrediënten voor oogstrelende plaatjes dus, een misdaadverhaal over een huurmoordenaar, dat misschien wel nooit eerder op zo'n verstilde en ingetogen manier is vormgegeven.

maandag 14 maart 2011

Toon, de biografie

Star Trek TOS seizoen 3 The Cloud Minders

Uitgelezen: Jacques Klöters: Toon, de biografie.
Mooi boek, erg van genoten, zeer zorgvuldig en volledig over het leven van Toon vanaf zijn geboorte en vroege jeugd tot aan zijn dood met uitgebreid notenapparaat, personenregister, bibliografie, meer een studie eigenlijk.

zondag 13 maart 2011

A'dam e.v.a.

A'dam e.v.a. deel 1 (kan nergens de afleveringstitel meer vinden)
A'dam e.v.a. deel 2: Koninginnekoorts

Een achtdelige Nederlandse serie op Ndl. 2. De titel is een woordspeling. Het gaat over een zekere Adam en een zekere Eva. Het speelt in Amsterdam en het gaat over Adam en vele anderen.

Mening en licht inhoudelijk:

donderdag 10 maart 2011

Gezien op donderdag 10 maart 2011

DWDD en Wie is de Mol (volgende week de ontknoping)

Dat was het dan. Te moe voor nog meer ogentroost.

woensdag 9 maart 2011

Desperate Housewives

Desperate Housewives 713 I'm still here
Desperate Housewives 714 Flashback

spoilers

dinsdag 8 maart 2011

The Big Bang Theory

The Big Bang Theory 4x14 "The Thespian Catalyst"
The Big Bang Theory 4x15 "The Benefactor Factor"

spoilers:

maandag 7 maart 2011

Douche-scène

De douche-scène uit Psycho. Nooit naar de film gedurfd, maar nu op youtube heel klein gezet en een tweede keer wat groter. Het was te doen ;) Er staan trouwens zoveel remakes, imitaties en parodieën dat de originele scène bijna niet te vinden is :)
Verder niks gekeken, alleen DWDD

zondag 6 maart 2011

Finding Neverland



 Finding Neverland met Johnny Depp en Kate Winslet. Hoe kan het dat ik die nog nooit gezien had? Gelukkig was hij vanavond op BBC2. Mooie film!

Desperate Housewives & Star Trek TOS

Desperate Housewives 7x12
 Ik loop een beetje achter, maar dan heb ik nog wat in het vat zitten. Ik vind Susan er wel erg makkelijk van uitgaan dat haar moeder wel even een nier zal afstaan. Zoiets mag je nooit van iemand verwachten al is het nog zo nabije familie. Raar! De moeder van Susan is niet alleen net zo slank als haar dochter maar ook zowat net zo jong.

 Star Trek TOS 3x18 The Lights of Zetar
 Vlak na een oogmigraine zag ik deze aflevering. Het was net of het gewoon doorging. De lichten van Zetar schitterden zo in mijn ogen dat ik bijna door de Zetar werd overgenomen...